Hur läser jag av GI- värde och vad är bäst mjöl för bakning?

Hur läser jag av Gi-värde?

Fråga:
Jag undrar om man kan se på mängden kolhydrater i en produkt om den har ett bra GI ?


Svar:
Nej, det kan du inte, för det beror på var kolhydraterna kommer ifrån. Det kan vara högt kolhydratinnehåll men från tex frukt som då är hälsosamt men likväl så kan ett högt kolhydratinnehåll visa på högt GI. Desto grövre livsmedel (råris, fullkorn), desto lägre GI.


Bäst mjöl för bakning

Fråga:

Vilket är bäst av majsmjöl & rismjöl när man ska baka scones eller muffins, både näringsmässigt och med tanke på GI ??  


Svar:
De är likvärdiga men att endast använda majsmjöl blir ganska sött. Blanda gärna hälften ris- eller majsmjöl med bovetemjöl för att få mer protein, lägre GI-värde samt en godare smak. Söta med dadlar, fikon eller russin istället för med socker.