Att hormonella obalanser kan bero på fettbrist och/eller obalans i kroppens fettsyror är känt sedan länge, men att en näringsbrist kan ge obalans i fettbalansen är inte lika omtalat. Främst handlar det om att näringsämnen från växtriket behöver omvandlas i kroppen, för att kunna användas. Ett exempel på detta är D2 som finns i svamp, men som sedan omvandlas i våra djur och i människan för att då fungera som det verksamma ämnet D3.
D3 är långt mycket mer effektivt och enkelt för kroppen att använda, och det behövs inte heller samma mängder som krävs av det mindre verksamma vegetabililska D2. D3 som tillskott utvinns från får, där kolesterol utvinns från fårullen och sedan bestrålas med UVB-strålar. D2 däremot, utvinns oftast från svamp. Kantareller kan vara en god källa till D2-vitamin, men svamp drar också till sig stora mängder tungmetaller vilket försvårar rekommendationen kring just D2. Brist på D-vitamin kan ge hormonella besvär, depression m.m. då D-vitamin är ett prohormon, och den immunmodulerande effekten påverkar även immunförsvaret. Man kan säga att D-vitamin är det som aktiverar immunförsvaret och det är således oerhört viktigt att ha tillräckligt med D-vitamin i blodet, och då krävs både god tillförsel av D-vitamin och god omvandlingsförmåga.
Läs mer om D-vitamin och konvertering av D-vitamin: www.d-vitamin.biz
När det gäller fettsyror, så fungerar det på samma vis som med andra konverteringsprocesser, då fettsyror från växtriket, ALA som finns i valnötter, linfrön m.m. behöver omvandlas för att kunna fungera i kroppen. Denna omvandling kräver B-vitaminer och mineraler som magnesium, kalcium och zink. Fettobalanser kan således härröra till näringsbrister, då brist på dessa ämnen försvårar och försämrar omvandlingen av fettsyrorna. Då du bränner magnesium, zink och B-vitaminer vid stress, så kan långvarig stress och/eller dålig näringsstatus ligga som grund till fettobalanser. Samma näringsämnen krävs även för avgiftning i leverns fas 1 och 2, vilket innebär att du sannolikt också har en nedsatt avgiftningsförmåga.
Många hävdar att linfröolja inte kan konverteras på bra sätt, men det stämmer inte då det snarare handlar om ovan nämnda näringsbrister. Fiskolja är redan omvandlad i fisken, vilket gör att vi kan använda fettsyrorna direkt, utan konvertering. Det är ypperligt om fettbalansen är stor och det är brådskande, men annars är det en onödig påfrestning för miljön då det kräver stor urfiskning för att produceras. En rekommendation är istället att kombinera linfröoljan med en bred näringsbas, med alla mineraler (ev. inte koppar och järn om de inte behövs) och alla vitaminer, då främst ett komplex med B-vitaminer. Linfröolja har en perfekt balans mellan omega 3, i förhållande till omega 6.
Läs mer om konvertering av fettsyror: http://www.kostkoll.se/blog.php?bid=421
Vid hormonella obalanser är det även en god idé att kombinera EPA/DHA med GLA (gammalinolensyra) som stödjer kroppens hormonella balans.
Läs mer om kost och hälsa:
www.rawfood-kost.se
www.vegetarisk.info
www.kostkoll.se
www.kosttipset.se
www.vitaminochmineral.se
www.kosttillskott-guiden.net
www.naturmedicin-guiden.se
www.kolhydrater.org
www.gravidkost.se
www.piggabarn.se
www.friskabarn.se
www.receptkoll.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.skoldkorteln.info
www.allergi.biz
www.astma-guiden.se
www.kemikalier.eu