I en tvärsnittsstudie genomförd på 198 spanska personer (102 män och 96 kvinnor med medelålder på 66 år) där alla löpte hög risk för hjärt- och kärlsjukdom, visade sig intaget av EPA och DHA vara den viktigaste prediktorn av omega-3 index.Studien visade att högt omega-3-index delvis kan förklara det låga antalet insjuknade i kranskärlssjukdom i Spanien trots att de har flertalet kardiovaskulära riskfaktorer.
Reference:”Determinants of the omega-3 index in a Mediterranean population at increased risk for CHD,” Sala-Vila A, Harris WS, et al, Br J Nutr, 2011 March 30: 1-7 [Epub ahead of print]. (Address: Lipid Clinic, Endocrinology and Nutrition Service, Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi Sunyer (IDIBAPS), Unitat de Lípids, Hospital Clinic, Villarroel 170, 08036 Barcelona, Spain).
Mer om omega 3 och hjärt- och kärlsjukdom
www.friskabarn.se
www.kostkoll.se
www.rawfood-kost.se
www.ekologiskaval.se
www.ekoogisk-mat.info
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.vegetarisk.info
www.kolhydrater.org