Höga nivåer av kalium minska risk för stroke och hjärtinfarkt

Jag har tidigare skrivit om att goda nivåer av kalium förlänger livet i och med att det minskar riskerna för hjärt- kärlsjukdom. Nu kommer en ny studie som visar att höga kaliumnivåer ger minskade risker för stroke.


Kalium är en oerhört viktig mineral, som sällan nämns. Utan kalium och med för högt natrium i förhållande till kalium, så ökar riskerna för hjärt-kärlsjukdom markant. Det är alltså inte natrium i sig som är farligt, utan att ha en balans där det är för lågt kalium. Liknande synergister/antagonister med viktiga förhållanden som böhöver hållas i balans är tex kalcium/magnesium, koppar/järn o.s.v.


Den nya svenska studien publicerades nyligen i tidskriften The Lancet och visade på kaliumets förmåga att minska riskerna för stroke. Stroke drabbar över 750 000 gånger personer per år i USA, vilket försämras av det höga intaget av natrium i förhållande till kalium.


Ökat intag av kalium kan dessutom sänka blodtrycket eftersom natrium minskar i förhållande till kalium. Det är således bättre att tänka att man tillför kalium för att återställa balansen istället för att minska natrium som många rekommenderas. Visst är det bra att natrium minskar om det är högt, men om det inte finns tillräckligt med kalium så kommer inte minskningen att ha någon effekt. Det är istället bättre att öka intaget av kalium, så att balansen blir bra och harmonisk för cellen. Natrium är också viktigt för cellen m.m. men som sagt, i rätt förhållande med kalium.


Kalium är en viktig elektrolyt som har elektrisk ledningsförmåga i vårt nervsystem och som således verkar för optimal muskelfunktion och bildning av muskulatur. Eftersom hjärtat är en muskel så är kalium nödvändigt för god hjärthälsa. Studier visar att människor med högt kalium i blodet erhåller halverade riskerna för hjärtinfarkt, jämfärt med de som hade normala nivåer.


Merparten av kalium har vi i våra celler, och det samverkar med natrium för att bygga och optimera muskulaturen samt för att hålla vår vätskebalans på bra nivå. Kalium hjälper dessutom kroppen att hålla en svagt alkaliskt balans i pH-värdet. Kaliumbrister kan ge njursten och plack i kärlen, eftersom mineralet har som funktion att lösa upp njurstenar och plack. Du kan inte överdosera kalium, i och med att överskottet elimineras via njurarna.


Vid inflammation eller behandling med kortison och cesium kan kaliumnivåerna falla snabbt, vilket alltid bör justeras under och efter behandlingen.


En bra källa för kalium är vattenmelon vilket är anledningen till att jag rekommenderar vattenmelon vid återkommande njurstenar. Även bananer är rika på kalium, men faktum är att både cantaloupemelon och limabönor är ännu kaliumrikare, samtidigt som de inte har lika mycket fruktsocker som en banan. Färsk apelsinjuice, mandel, lax och tomater innehåller också kända livsmedel med höga nivåer av kalium.


Källa: www.naturalnews.com

www.kostkoll.se
www.kosttillskott-guiden.net
www.vitaminochmineral.se