Hälsosamma midsommartips!!!

Äntligen är det dags att hylla sommaren med vårt svenska årliga midsommarfirande, där det bjuds på rolig dans runt midsommarstången och härliga sillmiddagar i glada vänners lag. Liksom andra högtider, så är midsommar enkel att göra hälsosam för dig som vill. Förutom all hälsosam midsommarmat, så är det ett ypperligt tillfälle för att röra sig mer. Det är dessutom det är det du gör varje dag som ger största förändringarna.


Midsommarafton är en av höjdpunkterna på sommarhalvårets fester. Det är nu den ljusa natten vänder, det är tid för fest, dans, romantik och förhoppningsvis även för sol och värme.


Midsommarmat med fetrik sill, gräddfil, färskpotatis är en bra måltid och det är snarare portionsstorleken som kan anpassas och minskas. Tänk på att fylla ut måltiden med gott om grönsaker och en bärrik dessert. Till och med nubben har en funktion, då de beska dropparna aktiverar matsmältningen. I många länder påbörjas måltiden genom att man tuggar på bittra örter vilket innebär bättre, snabbare och effektivare matsmältning. Då alkohol har andra, mindre bra effekter, så kan ett hälsosammare alternativ vara en alkoholfri dryck, såsom en bär- eller bitter algshot.


Passa på att dansa kring midsommarstången, anordna motionerande 5-kamper och framförallt, rensa kroppen från spänningar genom glada skratt och härliga utomhusdagar!
Lär dig att hitta rätt bland de 10 vanligaste midsommartillbehören!

Bra fetter från inlagd sill

Sill består av bra fetter som tillför omega 3-fettsyror och ger mättnad på ett bra sätt. Låt den sockerrika lagen rinna av ordentligt och är hellre sill som du själv har lagt in, än sill med tillsatser. Även gravad lax innehåller bra fetter men gravas med socker. Välj hellre en varm- eller kallrökt ekologisk laxfile och basera egen gravlaxssås på kallpressad olivolja, och enzymrik honung.


Mättande, probiotisk gräddfil

Gräddfil mättar, ger gott om mineraler och är en mejeriprodukt som innehåller nödvändiga mättade fetter. Välj alltid ursprungsprodukter och undvik lightvarianter, eftersom det oftast ger onödiga tillsatser. Gräddfil är dessutom surare än grädde och fil, vilket gör den mer probiotisk för tarmen. 
 
GI-riktig färskpotatis

Färsk potatis har hårdare stärkelsestruktur än ”vanlig” potatis, vilket är en av anledningarna till att det är mindre lätt att koka sönder färskpotatis. Till skillnad från sönderkokad vanlig potatis, så höjer den ditt blodsocker lite långsammare, vilket gör den idealisk ur ett GI-perspektiv. Kall färskpotatis i en potatissallad, med pressad citron är ännu snäppet bättre.  


Stärkande midsommardryck

Visst kan du dricka en nubbe på midsommar om du önskar det men du kan även byta den mot en alkoholfri bärshot eller antioxidantrik vinshot. Komplettera med kokat ljummet vatten, för att förbättra kroppens förbränning utan att behöva ta av dina vattenreserver. När det är extra varmt ute, så är det extra viktigt att tillföra vatten under hela dagen, både för att hålla dig pigg och ork och för att undvika huvudvärk och trötthet.

Tänk på att värmen kan göra att kroppen reagerar extra mycket på alkoholen. Blanda gärna ditt vita vin med hälften mineralvatten för att få en sommarfräsch och hälsosammare måltidsdryck. Det kan även vara kul att veta att beska droppar används i många länder, för att främja matsmältningen och öka aptiten.

Ett alkoholfritt alternativ som är enkelt och tilltalande för ögat, är att koka vanligt vatte, för att sedan hälla upp i tillbringare tillsammans med ett par dl bär eller frukt. Vattnet blir gott, fruktigt och svalkande! 

Hälsosammare midsommardesserter

Jordgubbstårta

Baka din tårtbotten på grova mjölsorter eller med glutenfritt bovetemjöl.  Mixa sedan vanlig grädde och boosta med färska jordgubbar och andra bär. Undvik lightprodukter och ta istället mindre av tårtan. För laktosintoleranta gäster kan det passa bra med havregrädde istället för vanlig grädde.

Rabarberpaj

Den sura rabarbern är känd inom detoxvärlden, som en råvara med utrensande effekter på tarmarna. Vi tillsätter gärna mycket socker för att neutralisera den bittra smaken.  Tillaga istället rabarberpajen utan socker, och ringla över ekologisk oupphettad honung eller agavesirap när pajen har ljumnat. Detta är ett hälsosammare alternativ men tänk på att aldrig ha honung i ugnen, då den förlorar sin näring och enzymer i höga temperaturer. Strö fiberhavregryn över rabarbern, söta med naturliga, ekologiska, rivna äpplen och krydda med kanel för blodsockrets skull. Om du vill använda pajdeg, så kan du kombinera rismjöl och bovetemjöl både som ett hälsosammare alternativ samt för att få en glutenfri pajbotten. Vaniljsås kan du mixa till på egen hand med grädde, ägg och riktig vanligstång.
 
Melondessert

De flesta melonsorterna har högt GI, men innehåller också mycket vatten som passar utmärkt en varm sommardag.  Mixa gärna flera sorters melon till en härlig sommardrink eller använd som ingrediens i måltidssalladen eller fruktsalladen. Melondrinkar passar utmärkt för barn eller som ett alkoholfritt alternativ.  Kärnorna motionerar ditt matsmältningssystem, så låt dem gärna finnas kvar.

Hemmagjord RAW-glass

Köpt glass innehåller oftast tillsatser och skummjölk, snarare än riktig grädde och naturliga ingredienser. Gör din egen glass eller köp en naturlig glass som är baserad på bra, ekologiska råvaror. Du kan även göra din egen sorbet och enkla RAW FOOD-glass baserat på på frukt och bär. Följ länken för recept: RAW glass

Bär och frukt

Frossa i alla vackra och näringsrika svenska sommarbär…! Varför inte bjuda på bärrika smoothies framåt senkvällen, för att fylla på kroppen med antioxidanter.


Härlig midsommar till er alla!

Läs mer och finn våra kost- och motionssajter via länken nedan… !

www.kostkoll.se
www.picknick-tips.info
www.toppendricka.se
www.kosttipset.se
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.receptkoll.se
www.ayurveda-guiden.net
www.vitaminochmineral.se
www.viktminskningstips.net
www.vegetarisk.info
www.rawfood-kost.se
www.d-vitamin.biz
www.kolhydrater.org
www.motionstipset.se
www.piggabarn.se
www.friskabarn.se
www.elitkoll.se
www.gravidkost.se
www.familjetipset.se
www.lektipset.se
www.zarahssida.se