Green Praline, glutenfritt och veganskt café

Ett supertips i vår serie med Sveriges hälsohak är Green Praline, som är ett glutenfritt och helt veganskt café i Hökarängen, strax utanför Stockholm. Deras produkter är visserligen bakade med vanligt socker, muscovado-socker och glykos men deras förmåga att baka glutenfritt och mjölkfritt är imponerande.

Green Praline drivs av Sphinx och Michelle, två eldsjälar som bakar helt glutenfritt och utan animaliska mjölkprodukter. Hos Green Praline hittar du handgjorda praliner och helt fantastiska, glutenfria och mjölkfria bakverk. För mig som har använt utbytesprodukter mer än halva mitt liv, så måste jag säga att de har lyckats fantastiskt bra. Det är generellt är väldigt svårt att baka glutenfritt och veganskt, framförallt det moment där kokosgrädde och sojagrädde ska bli luftigt och smaka gott.

Green praline använder ris-, majs-, teff-, durra- och bovetemjöl samt nötbaserade mjölalternativ såsom mandel- och hasselnötsmjöl. Stärkelse är baserat på potatis, tapioka och majs, och istället för mjölk och grädde, så används ris-, soja-, havre- och mandelmjölk samt havre baserad vispgrädde och sojavispgrädde. I största utsträckning så används risbaserade produkter, vilket är genomtänkt eftersom det är mycket ovanligt med intoleranser eller allergiska reaktioner mot ris.

Och sist men inte minst, så smakar deras bakverk helt fantastiskt. De har verkligen lyckats med smakerna, och bakverken är så otroligt fina. Väl värt ett besök :)

Ni kan läsa mer om Green Praline via länken: https://greenpraline.se/