Ghee är ett smör, helt fritt från mjölkprotein. Du gör din egen ghee genom att smälta ekologiskt smör i en kastrull. Smöret skall vara osaltat, och av äkta vara. Använd inget margarin eller andra halvfabrikat. Smält smöret långsamt på låg temperatur i en kastrull med tjock botten.
När smöret har smält, så låter du det sjuda i cirka en timme på låg temperatur. Det är viktigt att temperaturen är så låg, att smöret inte bränns vid. Du bör inte röra i smöret eftersom du då blandar ihop smöret med mjölkproteinet som skall stiga till ytan. Håll istället så låg temperatur att du kan sjuda smöret i en timme, utan att det bränns. Efter en timme har en vit massa samlats på ytan. Rör inte massan utan vänta i 15-20 minuter, så att det får sjunka till botten.
Varefter massan svalnar så stiger ett skum upp på ytan, och detta skum kan du skumma av så att du bara har den smöriga ytan kvar. Enklast för att få bort den mjölkiga massan som sjunkit till botten, är att sila med hjälp av en bärsil. Det är viktigt att smöret är helt klart och att du fått bort allt vitt skum.
När smöret är silat kan du spara det i glasflaska eller glasburk och använda till matlagningen på samma sätt som smör. Fördelen är att det är helt fritt från mjölkprotein och att det således är ett hälsosammare alternativ.
Läs mer om kost och hälsa:
www.rawfood-kost.se
www.vegetarisk.info
www.kostkoll.se
www.kosttipset.se
www.vitaminochmineral.se
www.kosttillskott-guiden.net
www.naturmedicin-guiden.se
www.kolhydrater.org
www.gravidkost.se
www.piggabarn.se
www.friskabarn.se
www.receptkoll.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.skoldkorteln.info
www.allergi.biz
www.astma-guiden.se
www.kemikalier.eu