GMO-lax, GMO-forell, transgena fiskar och påverkan på fiskebeståndet!

Inom kort kommer Food and Drug Administration (FDA) att ta beslut om hurivida de skall godkänna genetiskt modifierad (GMO) lax som föda eller inte. Om den godkänns, så kommer GM-lax, mer känd som AquAdvantage, att bli det första GMO-djur som officiellt godkäns som livsmedel i USA.


Laxens gener har programmering för att kontinuerligt producera tillväxthormon, vilket gör att den konstruerade fisken växer till sin fulla storlek på mindre än 250 dagar, i motsats till de 400 dagar som det tar för en naturlig lax. Det handlar självklart om ekonomi, men forskningen visar att transgena fiskar är mer attraktiva för andra fiskar eftersom de är onormalt stora. Detta gör att de trasgena fiskarna slår ut den riktiga fisken vilket alltså är oerhört allvarligt om dessa fiskar kommer ut i vårt vatten. Dessa fiskar är även sterila, vilket säkerligen kan inverka på fortplantningen även hos de som äter dem i sin tur.  

Transgena fiskar lever ett mycket kortare liv och en så liten flock på 60 bördiga GMO-fiskar på en population av 60.000 inhemska fiskar, kan förstöra hela det inhemska fiskebeståndet på så lite som 20 år.


Sakkunniga menar dessutom att AquAdvantage fisk, liksom andra genetiskt modifierade livsmedel, kan orsaka allergier, matsmältningsproblem och andra allvarliga sjukdomar. Genetiskt modifierade organismer kan även skapa en ”oväntad produktion av giftiga ämnen i form av genetiskt modifierade bakterier, jäst och växter.


Förra året godkände FDA även en GMO-get för som skulle användas för att ta fram det blodproppshämmande läkemedlet Atryn. Kanadensiska forskare söker för närvarande FDA-godkännande för GMO-svin för att producera miljövänligt gödsel. Även GMO-forell och GMO-tilapia står på tur.

Källa: Natural News

www.gmo-guiden.se
www.kemikalier.eu
www.zarahssida.se