Majs innehåller naturligt betakaroten, och med anledning av det skall ARS forskare genmanipulera majsen för att erhålla ett ökat innehåll av Vitamin A (från förstadiet betakaroten). Tanken är att två gener ska isoleras för att kunna producera högre nivåer av betakaroten. Majsen skall sedan användas för att motverka ögonsjukdomar i ett stort antal U-land. 250 miljoner människor lider av hälsoproblem som är relaterade till A-vitaminbrister.
Genmanipuleringen ökar produktionen av betakaroten med 3 gånger så hög fart, detta genom att forskarna identifierar specifika gener och delar majens karotenoidproducerande kromosomer. Denna process kallas för ”association mapping”, statistisk analys och DNA-sekvensering. De isolerade muterade generna producerar alltså lägre nivåer av vissa enzymer vilket i sin tur ledder till högre betakarotennivåer.
Jag bara undrar varför man inte använder ett livsmedel som redan är rikt på betakaroten, såsom morot eller liknande. Det är verkligen obehagligt med all denna genmanipulering av vår mat!!! Men det är klart… majsen är ju billig och när det kommer ut att all majs är GMO-smittad, så kommer vi i väst inte äta av den i samma utsträckning, så det är sannolikt ett sätt för att finna kommersiella garanter… När en marknad avtar, så skapar man en ny!
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.vegetariskt.info
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.kostkoll.se
www.kosttipset.se
www.rawfood-kost.se