Fruktosrika drycker kan öka riskerna för gikt

Konsumtion av fruktosrika drycker, såsom sockerhaltig läsk och apelsinjuice kan associeras med ökade risker för gikt hos kvinnor, enligt en ny studie i JAMA.

Forskningen tyder på intag av sockersötad läsk ökar riskerna för gikt med upp till 2,4 gånger. Studien fann också att risken för gikt ökade betydligt i samma takt som personerna hade ökat intag av fruktos, vilket sannolikt är orsaken den ökade risken i just läsk och juice.


Studien utfördes av Boston University School of Medicine och forskarna förklarar riskerna med att gikt är ett resultat från överskott av urinsyra i kroppen. Överbelastning av urinsyra kan leda till bildande av uratkristaller i kroppens vävnader, speciellt i lederna och på så sätt leda till återkommande anfall av ledinflammationer (te x artrit).


Source: JAMA
Published online ahead of print, doi: 10.1001/jama.2010.1638
“Fructose-Rich Beverages and Risk of Gout in Women”
Authors: H.K. Choi, W. Willett, G. Curhan

Läs mer:

www.kolhydrater.org
www.kostkoll.se
www.zarahssida.se