Fråga Zarah om viktminskning

Fråga:
Jag äter mycket godis men vill minska i vikt. Hur ska jag göra för att gå ner de sista kilona. Äter bara ägg till frukost, 2 frukter till mellanmål, en liten liten lunch och samma eftermiddagsmål som förmiddagsmål. På kvällen äter jag superlite om jag kan men blir alltid sugen och då råkar godis slinka ner. Förstår inte varför jag inte klarar mina sista kilon.

Svar:
De sista kilona brukar alltid vara de svåraste av flera anledningar. Först och främst, så slinker det oftare genom saker och motivationen är lite lite lägre än under starten på en viktminskning. Kroppen funkar även så, att den försöker hålla sig kring idealvikten och är lite motvillig inför viktminskning. Tänk även på att vikten ökar när du tränar och får mer muskulatur på kroppen. Det viktiga är inte hur mycket du väger utan VAD du väger av.
 
Smågodis kan sätta lite käppar i hjulen, då sockerrika produkter gärna ger ett ökat sug efter att äta mera. Jag skulle gärna se att du försöker byta denna last mot att använda nötter eller frön som snacks. Dessa innehåller inte socker och är dessutom fulladdade med kanonbra fetter och näringsämnen/mineraler.
 
Frukosten ser bra ut men jag skulle lägga till en frukt eftersom så lite kolhydrater ger dig en trött hjärna. Tänk på att kolhydrater gärna kan minskas MEN inte helt plockas bort, då de är hjärnans bränsle. På förmiddagen skulle jag sedan byta en av frukterna mot en näve nötter (gärna andar nötter än cashew… tex; de fett- och proteinrika hasselnötter eller paranötter).
 
Din lunch verkar vara på tok för liten och medför att din kropp spar på energi för att undvika att få för lite i slutet på dagen. En rejäl lunch är förutsättningen för att du skall orka, få en god förbränning och även få mineraler och vitaminer. Det är inte bra att äta så lite MEN dock så är det viktiga VAD du äter av. Basera din portion på motsvarande 1 handflata med protein (kött, fågel eller fisk), 1-2 knytnäve med grönsaker (tänk på att tomat och gurka räknas som vatten och välj broccoli, brysselkål, paprika, kål eller liknande) och 1 knytnäve med kolhydrater från exempelvis råris, fullkornspasta eller örter som qunioa och bovete.
 
Även ditt eftermiddagsmål är litet och kan gärna kompletteras med en portion keso till frukten eller att du äter ett kokt ägg till en frukt. Försök att inte äta frukt utan npgon form av proteinkälla som exempelvis nötter eller ägg.

Jag kan alltså konstatera att det verkar som att du äter alldeles för lite, vilket medför att din kropp spar på energi och gör att du blir hungrig hela tiden. Ät mera protein och fett, så ska du se att du mår bättre, orkar mera och får igång din förbränning. Det kommer minska suget….. Mellanmål kan även bytas mot proteindrinkar eller proteinbarer. Kolla bara så att de inte innehåller socker eller tillsatser. Glöm inte heller att motion, god sömn och regelbundet vätskeintag inverkar på ork och vikt. För att vara säker på vad som saknas i din kost, så är nästa steg en kostregistrering eller att du använder ett dataprogram.