Fråga Zarah om trotsiga ungdomar

Fråga:
Min tonåriga son är helt omöjlig med att äta frukost, lunch eller middag. Han äter massor med godis, sitter framför datorn och rör sig knappt alls. Han skolkar från skolan och det börjar bli ett riktigt problem för oss alla. Vi vet inte vad vi ska göra längre!

Svar:
Ungdomar kan ha en livsstil som i våra ögon är oregelbunden, ohälsosam och därmed ge trötthet, slöhet o.d.v. men det får inte glömmas att han är i puberteten och har hormoner som spökar. Det är mycket som händer i hans kropp i denna ålder och kanske är det sömnlösa nätter eller orolig sömn som bidrar till tröttheten. Det låter som att sonen behöver få ordning på sin energitillförsel samt sockerkonsumtion. Oregelbundenhet och liten aktivitet/rörelse kan göra honom trött men rastlös eftersom hans kropp inte är fysiskt trött. Försök prata med honom och bolla fram en eller flera aktiviteter som han kanske kan tänka sig att prova… Prata med honom om vikten av att äta och fundera kring hur ni kan få honom att äta ngt på morgonen.. eller i värsta fall.. kan han få med sig en frukt på vägen till skolan?
 
Vad gäller skolkningen, så är det vitkigt att ni tar reda på varför han inte vill vara i skolan. Beror det på hans umgänge, på att han inte trivs eller kanske på att han inte förstår eller hänger med?


Mitt tips är att samtala med honom på ”vuxet språk” och påtala vikten av mindre socker, mindre data m.m. Gör en överenskommelse där ni går halva vägen var. För er, så kanske det känns som ett nederlag men att sätta strikta regler är sällan det bästa sättet när man talar med ungdomar som är på väg att skapa sig sin egen ”personlighet”. Det som upplevs som trots av oss vuxna är barn och ungdomars sätt att frigöra sig och lära sig att ta hand om sig själv. Visst får inte detta bli på ett rent ohälsosamt sätt men om ni möts på halva vägen, så är det en bra start!