Fråga Zarah om sjuka barn som inte vill äta

Fråga:
Vår fyraårige son är sjuk jätteofta! Åtminstone en gång i månaden. Ofta får han hög feber och bli trött och slö. Han har nu slutat med vällingen, men det känns jobbigt när han är sjuk för han äter nästan ingenting då. Något päron, kanske lite yoghurt är vad som slinker ner. Finns det tips om mat som är bra när man är sjuk?

Svar:
Det är vanligt att barn äter mindre under vissa perioder, främst vid sjukdom eller matvägran. Dock, så är det inget att oroa sig för så länge barnen följer sina kurvor och mår bra. Barnen äter när de behöver och kroppen reglerar det fantastiskt bra.

För att minska tröttheten, så är det viktigt att se över hela livssituationen med sömn, vätska, stress m.m. Mycket frukt, grönsaker och gott om energi från långsamma källor som osötat bröd, rotfrukter, ris och bulgur är kanonbra källor.

Minska hans sockerintag och försök att köpa så naturlig mat som möjligt för att slippa belasta kroppens organ med att bryta ner och ta omhand tillsatser.

Rör ner 1 msk extra olja eller smör i en morgongröt, i lunchens pannkakassmet och i middagenssåsen, med andra ord 3 msk per dag. Ovan nämnda tips ger både byggstena, vitaminer och mineraler till att bli pigg och frisk. OM han fortsätter vara trött och hängig, så föreslår jag att ni besöker er läkare och tar prover.