Förebygg cancer genom att minska inflammation, insulin och infektioner

Detta tema har jag berört många gånger tidigare och främst det faktum att både cancer, fetma och diabetes är inflammationssjukdomar. Att dessa startar igång när en infektion uppstår, är vanligt och viktigt att ha i tankarna. Det är med anledning av att dessa sjukdomar uppstår från inflammation, som det i dagarna annonserades ut att inflammationshämmande värktabletter kan hämma utveckling av cancer. 

Både inflammationstillstånd, infektioner och för höga halter av insulin är viktiga faktorer som inverkar vid uppkomst av cancer. Oftast består en cancerdiagnos av dem alla tre, eftersom de triggar igång varandra. Genom att minska belastning via inflammation, infektion och genom att hålla insulinnivåerna i god balans, så minskar riskerna drastiskt för att utveckla cancer.

Inflammation kan orsaka cancer eftersom det genererar fria radikaler, oxidation, som skadar vårt DNA så att det skapar cellmutationer. Dessa cellmutationer startar igång en jäsning i cellen, som sedan hålls igång av koppar (som ingår i de små kärl som transporterar näring till cancertumören) och socker som fungerar som näring. Vid detta skede, eller om syretillförseln till cellen blir för dålig, så börjar cellen skapa ATP med hjälp av jäsningsprocessen, istället för med syre. Det innebär att det uppstår en försurning, brist på energi (eftersom en cancercell endast skapar 2 ATP) och ett behov efter socker/snabba kolhydrater.

Inflammation uppstår främst från raffinerat socker, pastöriserade mjölkprodukter, fleromättade oljor, för mycket mättade fetter, förkolnad eller bränd mat (ALE/AGE), överkokta och förädlade livsmedel, från GMO, bekämpningsmedel och artificiella livsmedelstillsatser som MSG. Även stress som minskar våra binjurars förmåga att producera koritsol, kommer i förlängningen att innebära ett inflammationstillstånd eftersom utmattade binjurar inte klarar av att producera det kortisol som kroppen använder för att väcka oss på morgonen och för att motverka inflammationstillstånd.

Även allergier kan orsaka inflammation, och då främst födoämnesallergener såsom jordnötter, soja och gluten men endast om personen är allergisk/överkänslig mot dessa. Samma gäller miljögifter, som kvicksilver, elektromagnetisk strålning och industriella kemikalier, som också kan orsaka inflammation som ger infektioner.


Att upprätthålla en diet fri från ovan nämnda allergener, kemikalier m.m. är viktigt, samtidigt som vi behöver fylla på med antioxidanter som motverkar oxidation, bra fetter som ger rätt balans och minskar omega 6. Vi behöver också ta omhand våra binjurar genom att inte stressa för mycket, genom att ha god återhämtning och sömn (för bildning av melatonin). Vi behöver tänka på att tugga vår mat noga och att äta i lugn och ro, så att vi har god matsmältning och minskar riskerna för inflammation i tarmen och/eller bakterieöverväxt eller candidaöverväxt.

Infektioner kan också leda till cancer eftersom kroppens svar på infektion är att skapa inflammation. Vissa typer av patogener kan också direkt orsaka cellmutationer, som tex humant papillom virus (HPV). Personer med kroniska infektioner, såsom borrelia, Epstein-Barr-och XMRV virus, candida och mögel, löper högre risk för att utveckla cancer än de personer som inte har sådana infektioner. Att behandla infektioner med antimikrobiella örter, homeopati och andra naturliga botemedel, samtidigt som man intar en låg-inflammatorisk kost kan minska de effekter som infektionen har på kroppen.


Slutligen, så kan även cancer utlösas av höga nivåer av insulin. Detta beror på att insulin är ett hormon som stimulerar celltillväxt och eftersom cancerceller har 6-10 gånger så många insulinreceptorer på ytan av cellmembranen som normala celler, så ökar dess tillväxt oerhört snabbt om vi äter mycket socker och har högt insulin.

Källa: NaturalNews
www.kolhydrater.org
www.kostkoll.se
www.allergi.biz

www.friskabarn.se