Fördelar och nackdelar med 5:2

Många har fastnar för 5:2-dieten och jag har länge förespråkat renande juicer och att låta mag-tarmsystemet vila lite då och då. Men det kräver mycket kunskap och att det verkligen är bra juicer, och att man lyssnar på kroppen så att den inte stressas i onödan. Det man dock bör ha i tankarna är att det fortfarande är viktigt att maten man äter är ren, full med grönt och att man minskar ner på snabbmat, hel- och halvfabrikat, mat med tillsatser etc.

Fördelen med 5:2 är självfallet den minskade inflammationen och minskade vikten, men det förutsätter givetvis att kosthållningen baseras på riktigt bra juicer och väl sammansatt, ren och näringsrik kost. Nackdelen är att det gärna blir så att de måltider som man äter, inte alls blir särskilt bra. Och att de dagar med fullt antal måltider, istället är fyllda med alla snabbmatsfavoriter, snarare än grönsaker och bär. En oerhört viktig negativ grej är dessutom att det stressar kroppen oerhört mycket att inte äta 2 dagar i veckan, och kroppen vet varken ut eller in när vi mixtrar med maten, oavsett vad trenden vi använder heter till namnet.

Det Mosley egentligen menar med sin kosthållning, är att det skall vara väldigt genomtänkt och ren mat, vilket då egentligen är detsamma som alla andra diets, såsom tallriksmodellen och GI. Många missförstår konceptet och äter knappt alls under 2 dagar, medan de andra dagarna är fyllda med dålig mat, som knappast ger en frisk och stark kropp. Mosley använder dessutom inte 5:2 längre utan använder 6:1, med samma goda resultat. Denna form av fasta kan säkerligen passa de som har god kontroll på sina kroppar och sina kostval, medan de som lätt hamnar i ätstörningar och sockerberoende m.m. möjligvis kan hamna i dåliga mönster när de inte äter på ett kontrollerat sätt. Och tonåringar och barn som ser denna form av ätmönster, kanske också får en förändrad syn på mat, ur negativt perspektiv.

Sammanfattningsvis, så ska självklart alla äta såsom de vill och mår bra av. Men ibland är det bättre att fundera på hur alla veckan måltider ser ut och byta bort skräp mot ren mat som rent protein, grönsaker och bär m.m., istället för att jaga trend efter trend. På så vis får man en långsiktig plan och en plan som fungerar alla dagar på året. Annars blir det en kamp med jakt efter bästa sättet att fixa kroppen utan att behöva ändra orsaken. Då kan alla olika trenden, som viktväktarna, GI, Atkins, LCHF, 5:2 m.fl avlösa varandra i oändlighet. Om du inte klarade att minska i vikt första gångerna du försökte, har du säkert samma problem ända till den dagen då du verkligen tar tag i orsaken och jobbar bort ätmönster och känslor som är kopplade till mat.

När du väl börjar ta hand om kroppen på bästa sätt, och väljer det som du VERKLIGEN mår bra av och blir frisk av, inkluderat att ge den den allra allra bästa och renaste maten, så kommer du lyckas, oavsett vilken trend som det skrivs mest om just då. Lyssna på kroppen och var mer noga med vad du handlar hem, och lär dina smaklökar att älska grönt istället för socker, rör dig mer, sov mer och vila mer… och framförallt minska inflammation och gifter i kroppen, så att kroppen är i bättre balans och fungerar optimalt… ;)  

Läs mer om kost och hälsa:

www.rawfood-kost.se
www.vegetarisk.info
www.kostkoll.se
www.kosttipset.se
www.vitaminochmineral.se
www.kosttillskott-guiden.net
www.naturmedicin-guiden.se
www.kolhydrater.org
www.gravidkost.se
www.piggabarn.se
www.friskabarn.se
www.receptkoll.se
www.ekologiskaval.se
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.skoldkorteln.info
www.allergi.biz
www.astma-guiden.se
www.kemikalier.eu