Förbättra matsmältningen med cellenzym och enzymrik kost

Idag har de flesta av oss på tok för lite enzymer i magen, vilket beror på den upphettade och industriella maten. Enzymer i livsmedel börjar att dö vid 32-34 grader och är helt borta vid cirka 55 grader. Enzymernas funktion är att spjälka (…bryta ner…) maten och enzymbrist kan ge glutenintolerans (som i sin tur orsakar B-vitaminbrist, depression, rädsla för höjder m.m.)

1. Ät så mycket råa saker som möjligt och börja alltid måltiden med råa grönsaker, för att ge ett enzymbidrag till matsmältningen.
2. Öka intaget av enzymer med hjälp av cellenzym (finns att köpa på www.detox.vitamera.se)
3. Minska upphettningen av dina livsmedel och överlaga aldrig maten. Upphettat socker blir kristalliserat, upphettat fett blir härsknat (härdat) och grönsaker och frukt mister sina vitaminer, mineraler och enzymer. Woka lätt, ångkoka och använd honung eller frukt (ej upphettat över 55 grader) för att söta.  
4. Om du har glutenintolerans, så bär du öka ditt enzymintag markant med hjälp av cellenzym, undvika vetemjöl då det är det som främst stör tarmens slemhinna. Tillsätt naturliga kosttillskott med B-vitamin och så mycket ångkokad, ekologisk mat som är möjligt.

(Tips: Om du använder honung i uppkokat té eller på maten, så tillsätt det först efter att temperaturen sjunkit till under 55 grader, då honungen annars blir närings- och enzymfattig. Tänk på att vitaminer dör först vid 70 grader men att de är beroende av enzymerna för nedspjälkningen.)

Läs mer på: www.kostkoll.se, www.detoxa.nu, www.kosttipset.se, www.piggabarn.se eller www.friskabarn.se