Fler vetenskapliga bevis för att antioxidanter kan bekämpa cancer via proteinet Caveolin-1

Forskare upptäckt att antioxidanter kan hjälpa vid behandling av cancer, detta genom genetisk påverkan. Studien utfördes av forskare från Thomas Jefferson University och publicerades nyligen i tidskriften Cancer Biology & Therapy.


Forskarna har länge vetat att högt intag av antioxidanter är förknippat med lägre risk för cancer. Antioxidanterna rensar bort DNA-skadande fria radikaler ur kroppen, genom att göra dem stabila. Fria radikaler saknar en elektron i sitt yttersta skal och blir instabila och farliga för kroppen, medan antioxidanter har en elektron för mycket som de ger till fria radikalen. På så sätt blir fria radikaler stabila igen vilket innebär att de inte längre för skada på cellerna.    


Kost rik på flavonoider, frukt, bär och grönsaker skyddar således mot en rad sjukdomar, särskilt hjärt-kärlsjukdomar och vissa typer av cancer. Antioxidanter finns främst i den röda, blåsvarta färgen som finns i hallon, blåbär eller liknande bär.

Studien visar dessutom att de inte bara kan förhindra cancer, utan även hjälpa till vid behandling av olika cancerformer. Forskare på Thomas Jefferson University forskare har tidigare upptäckt ett protein som kallas för Caveolin-1 (Cav-1) och som har förmågan att undertrycka tumörtillväxt. Närvaro eller frånvaro av Cav-1-proteinet är den enskilt bästa prediktorn för resultat i bröstcancerbehandling.

Kvinnor med den mest dödliga varianten av bröstcancer har 75 procent chans för överlevnad efter 12 år om de har proteinet, jämfört med endast 10 procents chans för överlevnad efter fem år om de saknar proteinet.


I den aktuella studien, bekräftade forskarna att när Cav-1 tas bort, så ökar den oxidativa stressen vilket ökar bröstcancertumörernas tillväxt med 300 procentig ökning i tumörens massa och volym.

Källa: NaturalNews

Mer om antioxidanter, frukt, bär och grönsaker:

www.kostkoll.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.vegetarisk.info
www.rawfood-kost.se
www.kosttipset.se
www.vitaminochmineral.se