Flavonoidrik kakao kan minska riskerna för hjärt- kärlsjukdom

Många studier visar att kakao kan minska riskerna för hjärt- kärlsjukdom och då särskilt den choklad som är mörk och extra rik på kakaobönans antioxiderande flavonoider. Rå kakao eller rå choklad är fantastisk för just detta ändamål eftersom den inte har hettats upp över 42-44 grader och därmed behåller sitt höga antioxidantinnehåll. 

En ny metaanalys, genomförd på kontrollerade studier som baserats på kardiovaskulära riskfaktorer visar att både blodtryck, puls, totalkolesterol, HDL-kolesterol, LDL-kolesterol, TG, BMI, C-reaktivt protein, flödes-medierad vaskulär dilatation (FMD), fasteglukos, fasteinsulin, serum isoprostane och insulinkänslighet / resistans förbättrades av dagligt intag av flavonoidrik kakao. Metaanalysen genomfördes på 24 artiklar. 
 
Reference:”Flavonoid-Rich Cocoa Consumption Affects Multiple Cardiovascular Risk Factors in a Meta-Analysis of Short-Term Studies,” Shrime MG, Bauer SR, et al, J. Nutr, 2011 Nov 1; [Epub ahead of print]. (Address: Harvard School of Public Health, Boston, MA, USA. E-mail: shrime@gmail.com ).

 


www.vitaminochmineral.se
www.kosttillskott-guiden.net
www.naturmedicin-guiden.se
www.kostkoll.se
www.vegetarisk.info
www.rawfood-kost.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.kolhydrater.org
www.kosttipset.se
www.astma-guiden.se
www.allergi.biz
www.skoldkortel.info
www.gravidkost.se
www.piggabarn.se
www.friskabarn.se