Flavonoider i apelsin kan skydda kroppen från triglycerider efter intag av en fet- och kolhydratrik måltid

Ny forskning visar att citrusföreningar kan skydda mot de dåliga effekter som uppstår efter en fettrik måltid. Det är främst flavonoiderna från tex: apelsinjuice som kan neutralisera de skadliga effekter som uppstår när du konsumerar en måltid med hög fetthalt och kolhydratrikt innehåll. Fett är självklart oerhört bra för kroppen, eftersom det ingår i de flesta av kroppens funktioner i cellen, hormontillverkning, vitaminupptag m.m. men som sagt, alla saker som tillförs kroppen skapar också slagg i olika former.  Denna nya studie påvisar att flavonioderna kan rensa upp delar av slagget.


Flavonoiderna ger en antioxiderande aktivitet och minskar därmed ökningen av de inflammatoriska markörer som producerats efter att ha förtärt en snabbmattyp, hävdar forskare från University at Buffalo rapport i ”American Journal of Clinical Nutrition”.


Forskarstudien, under ledning av professor Paresh Dandona kopplade de uppenbara fördelarna med apelsinjuice till dess höga innehåll av flavonoider, naringenin och hesperidin.


”Våra data visar, för första gången, att apelsinjuice tillsammans med en måltid som innehåller mycket fett och kolhydrater förhindrar en markant ökning av reaktivt syre och andra inflammatoriska effekter, sade studiens försteman, Husam Ghanim, PhD.


”Effekterna uteblev om deltagarna drack vatten eller en söt dryck till maten, säger han. ”De frågeställningar som finns kring inflammationstillstånd efter en måltid är viktiga eftersom de resulterar i höga glukos- och triglyceridervärden, som är kända för att utveckla hjärt- och kärlsjukdomar.”


Tidigare studier har rapporterat att naringenin kan förhindra kolesterolökaning, förändringar i insulinkänslighet samt kan minska att glukosmetabolism kopplad till metabola syndrom (diabetes, 2009, Vol. 58, pp. 2198-2210). Andra studier visar att hesperidin har rapporterat som en flavonoid med potentiella kardiovaskulära och neurologiska fördelar.

Jag vill gärna påpeka att det sannolikt kan fungera på liknande sätt oavsett varifrån flavonoiderna kommer. Du kan alltså ta en näve med bär eller lite mörk choklad. Apelsin och andra frukter passerar snabbare genom kroppen än vanlig mat, vilket gör att frukt EFTER maten, ofta ger uppblåst mage när frukten försöker skynda på matsmältningen. Det bär även påtalas att C-vitmininnehållet i apelsinjuice oxiderar snabbt och innebär 50%minskning på vitamin C inom 15 minuter och 100% minskning inom 1 timme. Det är alltså viktigt att dricka färskpressad juice eller en juice som centrifugerats inom 10 minuters tid.  


Källa: American Journal of Clinical Nutrition
April 2010, Vol. 91, nr 4, 940-949, doi: 10.3945/ajcn.2009.28584
”Apelsinsaft neutraliserar proinflammatoriska effekten av en hög fetthalt, kolhydratrik måltid och förhindrar endotoxin öka och Toll-like receptor uttrycket”
Författare: H. Ghanim, C.L. Sia, M. Upadhyay, K. Korzeniewski, P. Viswanathan, S. Abuaysheh, s. Mohanty, P. Dandona

Läs mer på mina kost- och motionssajter:

www.kostkoll.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat,info
www.detoxa.nu
www.gravidkost.se
www.rawfood-kost.se
www.kosttipset.se
www.receptkoll.se
www.ayurveda-guiden.net
www.picknick-tips.info
www.motionstipset.se
www.piggabarn.se
www.friskabarn.se
www.elitkoll.se
www.familjetipset.se
www.lektipset.se
www.zarahssida.se
www.zarahoberg.se