Enkla tips för att öka och bibehålla dina pH-nivåer. Öka ditt pH-värden med alkaliska produkter, som selleri, aloe vera-juice, äppelcidervinäger, fänkålsfrön, bikarbonat och citron

Vårt mänskliga inre ekosystem stabiliseras av flera olika buffrande system som håller kroppen fungerande så länge som möjligt. Ett av dessa buffrande system är vårt pH-värde som hela tiden arbetar för att hålla oss lätt basiska.  Vårt blod ska vara något basiskt och hela tiden ligga på 7,365 för att kroppen ska hålla sig frisk.

Underhållning av din pH-balans genom rätt kost och livsstil är en av de mest kritiska verktyg om du vill optimera din hälsa. Det finns vissa strategier som kan användas för att öka ditt pH på naturlig väg, vilket innefattar minskad stress, mer alkalisk kost, lägre intag av försurande livsmedel som tex socker samt bättre andning som rensar ur försurande koldioxid. 

Vårt medfödda buffringssystem inkluderar förmågan att bli av överskott på syra eller bas av produkter genom lungor, hud, saliv, urin och avföring. Det vanligaste problemet med pH balansering är att minska överskott av metaboliska syror. Syror som framställts av syrebrist, dålig kost, miljögifter, cellulär inflammation och metabola avfallsprodukter orsakar således lägre pH och sämre miljö för kroppen. I dessa sura miljöer bildas gifter, en miljö som är gynnsam för överväxt av svamp och en ypperlig miljö för sjukdomar som cancer och inflammationer.


Öka ditt pH-värde på naturlig väg:

Selleri är en fantastisk produkt för att neutralisera kroppens pH-värde. Du kan äta det före, under eller efter en måltid ör att balansera pH-värdet och de innehåller en perfekt elektrolytbalans som både släcker törsten och alkaliserar din kropp. Selleri är rett bra snacks för mellanmål och om du har problem med småätande under dagen.

Aloe Vera Juice är en fantastisk produkt som inte bara lenar och lugnar, utan även har en otroligt alkalisk funktion samtidigt som den är laddad med elektrolyter, spårämnen, antioxidanter och polysackarider. Ren aloe vera-juice eller gel ger en av de snabbaste och mest effektiva alkaliska ökningarna. Äppelcidervinäger är en annan stor alkalisk booster som kan användas tillsammans med aloe vera eller på egen hand.


Fänkålsfrön innehåller koncentrerade former av mineraler som kalcium, kalium, mangan, magnesium, selen, zink, koppar, järn och är dessutom rika på kraftfulla flavonoider som antioxidanterna kaempferol & quercetin. Fänkålsfrön neutralisera syror, hjälper till med matsmältningen och är en otroligt bra renare av inandningsluften. Jag brukar rekommendera fänkålsfrön om man har problem med sötsug och/eller istället för tuggummi. Köp vanliga fänkålsfrön och tugga på.

Citron,  lime eller bikarbonat är perfekta för att basa upp kroppen, eftersom de vänds i kroppen och verkar basiskt. Citronvatten är en enkelt och billig möjlighet för att stabilisera kroppens pH-värde och på så sätt ge rätt förutsättning till matsmältningskanalens pH-beroende enzymer. Drick ett stort glas vatten med en pressad citron, gärna direkt på morgonen samt tjugo minuter innan varje måltid. Du kan även dricka det innan du går och lägger dig, eftersom det då stabiliserar ditt pH-värde under natten. Tänk dock på att borsta tänderna innan du borstar tänderna, eftersom citron mjukar upp emaljen en aning.

Alkaliserande färskpressad citronsaft:

4 -6 citroner
4-6 koppar rent vatten
1 tsk gurkmeja
1 tsk kanel
1 nypa rosa Himalaya Salt
1 / 2 tsk flytande stevia (eller efter smak)
1 tsk mald / färsk ingefära


Mixa ingredienserna eller skaka dem i en shaker.

Mer om pH-värde och alkalisk kost:

www.kostkoll.se
www.rawfood-kost.se
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.kemikalier.eu
www.viktminskningstips.net
www.vegetarisk.info
www.kolhydrater.org
www.receptkoll.se
www.kosttipset.se