Ekologiskt hälsosammare än konventionellt

Ekologisk odling kan vara mindre bra för naturen OM den till exempel transporteras till andra länder och då avger föroreningar m.m. Det är dessutom olika regler för vad som är ekologiskt runt omkring i världen, så du vet inte så noga om det är hälsosamt eller inte. DÄREMOT så är KRAV-märkningen toppen eftersom den ser över alla dessa aspekter, inte bara själva odlingen utan även transporter och arbetsförhållanden m.m.m.m.


Min bild är dock att just ur hälsoaspekt, så är ekologiskt hälsosammare oavsett om det transporteras eller odlas utanför vår dörr, eftersom den ekologiska odlingen ökar näringsinnehållet. I de konventionella odlingarna, så skördas frukter och bär för tidigt, vilket innebär att vitaminer och mineraler inte hinner tillverkas i råvaran. Det är också väsentliga skillnader när du ser till en kyckling som äter Omega 3-rika frön istället för en kyckling som äter omega 6 ifrån majs eller sojaprotein, vilket alltså gör den omega 3-fattig. När djuren äter sojaprotein för att växa snabbare eller för att producera mer mjölk (gäller kycklingar, fisk som odlas och/eller tex kor), så får de för lite omega 3 vilket ger samma följder som hos oss människor, dvs, de får reumatism.
 
Fiskar som äter alger eller småfisk får istället gott om omega 3 som också behövs för att kunna simma i kallt vatten samt att det är ifrån algerna som den fina rosa färgen kommer, inte från räkskal som den odlade fisken får för att bli rosa i köttet. Samma sak gäller kor, som behöver gräs och enkel mat för att kunna idissla den. När korna får proteiner, så pajar hela deras magsystem och det är också därför de inte längre kan göra en koblaja, utan att det bara rinner ur dem… De har läckande tarm så att det sjunger om det, vilket gör att systemet är så irriterat så att allt bara rinner egenom.


För att motverka detta så använder nästintill alla uppfödare och bönder ett foder som innehåller antiobiotika. Det fungerar nämligen på samma sätt som för oss människor… att om vi äter dålig och sjukdomsalstrande mat, så behöver vi också äta antibiotika för att motverka alla följdsjukdomar. OM du alltså äter djur som har fått detta foder (som alltså inte är ekologiskt uppväxta/odlade), så får du i dig antibiotikan du med, eftersom det sitter i köttet. Det är med anledning av detta som viltbetande djur rekommenderas istället, såsom lamm, ren, älg m.m.
 
Tänk också på att konventionella djur som inte äter rätt föda avger mjölk och ägg som inte har rätt näring. En höna som har fått sojaprotein istället för frön får omega 3-fattiga ägg, fiskar som äter sojaprotein istället för alger får omega 3-fattigt kött. Teoretiskt sett, så får du alltså också i dig långt mycket mindre näring av att äta detta kött, dessa ägg och även genom att dricka mjölk som kommer från kor som ätit foder med soja och antibiotika.
 
Miljömässigt sett så är detta en katastrof eftersom antibiotikan också sprids i ekosystemet och försurar naturen olika delar. Ett försurat ekosystem fungerar på liknande sätt som kroppen… Dvs: allt slammar igen, blir syrefattigt, sjukdomsalstrande och allt detta skapar en gynnsam miljö för både svamp och andra sjukdomar. 


Detta är bara några av flera aspekter kring ekologisk mat och vikten av att välja eko- eller KRAV-mat, iallafall ur hälsosynpunkt
 
Läs mer om PH-värde:
blog.php?bid=633&print=1


Läs mer om frukter och grönsaker och olika bekämpningsmedel!
blog.php?bid=624


Läs mer om svamp och LGS som finns hos både människor och djur:
blog.php?bid=811&print=1

www.ekologiskaval.se
www.kostkoll.se
www.piggabarn.se
www.motionstipset.se
www.kosttipset.se