Nu har forskare från Uppsala Universitet funnit att dopamin kan fungera som en strömbrytare för våra stamceller och på så sätt kontrollera nybildning av nervceller i den vuxna hjärnan. Studien publicerades nyligen i den ansedda vetenskapstidskriften Cell Stem Cell.
Kunskapen om dopaminets påverkan på stamcellerna kan ge goda prognoser inom området med neurodegenerativa sjukdomar så som Parkinsons sjukdom. Studien utfördes på salamandrar, som, till skillnad från däggdjur kan återhämta sig från Parkinsonsliknande sjukdomar inom loppet av fyra veckor.
Parkinsons sjukdom är en neurodegenerativ sjukdom där dopaminproducerande nervceller i mellanhjärnan dör och ger symtom som minnespåverkan, förvirrning, demens m.m.
Studien visade att stamcellerna aktiverades automatisk när koncentrationen av dopamin sjönk till följd av att de dopaminproducerande nervcellerna dör. Dopamin fungerar alltså som en konstant broms för stamcellerna.
Den medicin som man ofta ger till Parkinsonpatienter är L-dopa, som i sin tur omvandlas till dopamin i hjärnan. När salamandrarna behandlades med L-dopa förhindrades nybildningen av dopaminproducerande nervceller nästan fullständigt och djuren kunde inte återhämta sig. Men det omvända gäller också. Om man blockerar dopaminsignaleringen, föds det nya nervceller utan att de egentligen behövs, säger Andras Simon, som lett studien vid institutionen för cell- och molekylärbiologi.
Källa: Uppsala Universitet