Delfinträning, spegling och barnmat :-)

Har ni någonsin tänkt på hur en delfinskötare lär delfinen att simma åt samma håll i bassängen och hoppa över en 4 meter hög ribba? Jo, man tränar delfinerna genom att berömma dem varje gång de simmar åt ett visst håll, ända tills de lär sig att det är just då som de får en belöning.


När de har lärt sig detta, så lägger man in en ribba på poolens botten, höjer den efter hand och ger endast belöning när delfinen simmar över. När ribban sedan höjs över vattnet, upp i luften, så är det bara att fortsätta på samma vis, tills delfinen hoppar så högt som det är fysiskt möjligt. Otroligt fascinerande!


Detta bygger på inlärda mönster som även kan appliceras på människan för att vänja sig vid nya mönster. Det är egentligen på samma sätt som vi lär våra barn att lära sig skillnaden på rätt eller fel. De testar gränser just för att skapa sig sin egen personlighet, sina kärnvärden och värderingar.


Barn lär sig även genom att ”härma” oss vuxna och detta kan förklaras genom spegelneuronerna, dvs nervceller. Nervcellerna avger nervimpulser när vi agerar och när agerandet speglas hos en annan individ, vilket alltså är en form av spegling för inlärning.


Tänk då ovan nämnda aspekter och då på hur viktigt det är att vara en bra förebild och agera så att barnen får ta del av en positiv inlärning. Exempel är att laga maten tillsammans för att lära barnen hur det fungerar, äta gott om grönt så att det blir en naturlig del i kosten, använda bra bordsskick, gott om sunda rörelser, boosta med tillsammanstid och tillräckligt med återhämtning och sömn.


Nu kommer lite glädjande siffror bland all trist hälsostatistik… :-)


Visste du att 15% av den moderna småbarnsföräldern är hälsomedveten och efterfrågar hälsosam, naturlig och enkel mat. Den ”hälsosamma föräldern” är villig att betala mera för ren och tillsatsfri mat, för att få gott om näring.


80% av våra barn äter färdig barnmat under tiden de är mellan 8-14 månader gamla. Den hemlagade maten har blivit vanligare men det blir ofta på bekostnad på lite mer kakor, kex och flingor m.m. Barn i åldern 12-17 månader äter fortfarande 80% välling och vid 12 månaders ålder så äter hela 100% av barnen grönsaker. (Källa: Nestlé)


Lite enkla tips… Bra råvaror, ångkokning, tillsatsfri och ren mat och gott om färg och smak… DET är hälsosamt för både kropp och själ och för stora och små.

www.piggabarn.se