D-vitaminrekommendationer för barn

Många mailar oss och frågar hur mycket D-vitamin som rekommenderas till barn. En bra riktlinje är att barn bör får sig en daglig dos på minst 70 IE per kilo kroppsvikt , dvs ett barn som väger 10 kg bör ligga på minst 700 IE, ett barn som väger 20 kg bör ligga på 1400 IE och ett barn som väger 30 kg bör ligga på 2100 IE. Dessa doser är dock anpassade till barn som har normala kostvanor, som är utomhus i normal dos och som anses friska.

Om barnet äter bristfälligt, är mycket inomhus, är sjukt (… främst vid autoimmun sjukdom, allergi, astma eller andra immunologiska reaktioner… ) så bör dosen ligga avsevärt högre. Samma gäller de barn som lever i ett klimat med väldigt lite sol, som tex i norra Sverige och/eller om barnet är påklätt eller insmörjt med solkräm vid solexponering (då solkrämen hämmar omvandlig av D-vitamin i hudens kolesterol).

Många experter hävdar att barn får tillräckligt med D-vitamin via den mat de äter, men det stämmer inte. D-vitaminkällor är tex fet fisk och mjölkprodukter, men det förutsätter att vi äter dessa livsmedel i naturliga form.

En fisk som odlats, har varken höga nivåer av D-vitamin eller omega 3, då de inte exponeras för solen och får foder från soja eller liknande, istället för de alger som innehåller den näring som både de och vi behöver. Samma gäller mjölkprodukter, då lättmjölk visserligen är D-vitaminberikat, men då D-vitamin binder till fett så blir resultatet bra mycket sämre än om man väljer en röd mjölk (läs även tidigare inlägg om hur enzymer elimineras i lättmjölk då fettet separeras bort, samt om hur homogenisering och pastörisering påverkar mjölkens näring och aminosyror). Även grönsaker och andra råvaror som odlats utan solens UVB-strålar, kommer ha lägre nivåer av D-vitamin.

Spädbarn får D-vitamin till viss del via amningsmjölken, men det förutsätter att mamman har tillräckligt med D-vitamin i blodet. Ammande eller gravida mödrar bör alltid ta D-vitamintillskott och tillskott skall även ge till spädbarnet from 4 veckors ålder upp till 5 års, och allra helst resten av livet. 

Anledningen till att spädbarn behöver komplettering av D-vitamin är att de har större behov, då deras benstomme är mer böjlig och mjuk. Man skall därför alltid komplettera med D-vitamindroppar. D-vitamin är dessutom en immunmodulator, vilket innebär att det aktiverar immunförsvaret och ingår i alla kroppens celler. Spädbarn har endast medfött immunförsvar vid födseln, och skall därefter träna upp sitt adaptiva (upptränade) immunförsvar, så att att kan överlappa det mindre effektiva medfödda immunförsvaret. För detta krävs också D-vitamin.

Läs mer om D-vitamin:
www.d-vitamin.biz

Läs mer om barn och rekommendationer:
www.friskabarn.se
www.kostkoll.se
www.piggabarn.se

Läs mer om D-vitamin vid allergi och astma:
www.allergi.biz
www.astma-guiden.se

Läs mer om kost och hälsa:

www.rawfood-kost.se
www.vegetarisk.info
www.kostkoll.se
www.kosttipset.se
www.vitaminochmineral.se
www.kosttillskott-guiden.net
www.naturmedicin-guiden.se
www.kolhydrater.org
www.gravidkost.se
www.piggabarn.se
www.friskabarn.se
www.receptkoll.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.skoldkorteln.info
www.allergi.biz
www.astma-guiden.se
www.kemikalier.eu