Codex sätter gränser för melamin och aflatoxin i livsmedel

Igår sattes den första övergripande gränsen för tillåtna melaminhalter i livsmedel. Detta skedde på på Världshälsoorganisationens (WHO) årliga toppmöte inom livsmedelssäkerhet, som är förlagt till Schweiz.


De 130 medlemmar i Codex Alimentarius-kommissionen var överens om att sätta tröskeln för kemikalien till högst 2.5mg/kg i matprodukter, medan det tillåtna gränsvärdet för bröstmjölksersättning fick ett lägre värde på 1 mg / kg.


Melamin är en kemikalie som används i en mängd olika industriella processer, inkluderat vissa ytor som är i kontakt med livsmedel såsom vid tillverkning av plast som används för porslin och köksutrustning. Kroppskontakt via i livsmedel eller genom beröring orsakar inga hälsoproblem i små mängder, men är giftiga vid höga halter. Dagens kemikaliecocktail kan dessutom öka på reaktionen samt påverka oss på andra vis.

Källa: Nutraingrediens.com

www.kemikalier.eu
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.rawfood-kost.se
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.kostkoll.se