Chiaolja, Krillolja och kokosolja

När man arbetar som journalist, så ska man helst vara opartisk MEN det är mindre lätt att tipsa om saker som skadar hela världens djur, inte sant? Till saken hör denna debatt om fiskolja, som enligt mig, är helt uppåt väggarna. Varför kan vi inte välja bra, näringsrik och varierad kost, så behöver vi inte fiska ur tonvis med fisk för att pressa till olja som vi ska äta i onaturliga kapslar. Personligen tycker jag att det är osmakligt och tänker bara på att det är en fisk som faktiskt har pressats ihjäl…

Tänker på de filmer där tak eller väggar flyttar sig och nästan pressar huvudrollsinnehavaren till döds när utrymmet tar slut… Han eller hon lyckas undkomma precis innan taket går ner eller väggen nästintill klämmer fast dem… Ungefär så, kanske en process för att få fram fiskolja fungerar… :) Oavsett, så finns det en anledning till att jag är vegetarian… Vad är det för skillnad på en hund, en fisk eller en häst… förstår inte grejen…

Senast på marknaden är krillolja som sägs öka nivåerna av EPA och DHA (studie från Aker Biomarine) och som används som vanligt tillskott och som daglig omega-3 olja. Krill betyder ”valmat” på norska och är små räkliknande marina kräftdjur som äts av fiskar, fåglar och framför allt, av valar.  Krill anses ha den största biomassan av alla flercelliga djur i världen – mellan 100 och 800 miljoner ton. Trots detta har beståndet minskat under de senaste 30 åren, vilket leder till viss oro SÅKLART. Allt tar ju slut till slut… om man inte tar omhand om djuren.  

Mitt tips är naturliga oljor från Chiafrön (chiaolja), avocadoolja eller kokosolja.

www.kostkoll.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.receptkoll.se
www.detoxa.nu
www.rawfood-kost.se