Brist på progesteron hos kvinnor kan orsaka sömnlöshet hos kvinnor i menopaus

Sömnproblem är väldigt vanligt och kan bero på allt från stress och oro till sömnlöshet på grund av för högt intag av koffein eller socker. Många är dessutom väldigt trötta i huvudet efter alla dagens intryck, samtidigt som deras kroppar inte är trötta som följd av mycket stillasittande.

Sömnproblem kan yttra sig genom att man har svårt att somna på kvällen, att man vaknar upprepade gånger på natten, sover oroligt eller vaknar onaturligt tidigt. Många kvinnor som genomgår premenopaus eller klimakteriet känner sömnlösheten, eftersom den är en av många symtom som uppstår vid just menopaus.

Hos de kvinnor som lider av sömnproblem under menopaus, kan intag av hormonet progesteron hjälp till. Progesteron produceras i äggstockarna och binjurarna och är ett viktigt hormon i det kvinnliga reproduktiva systemet. Under en graviditet står progesteron för ”kvarhållandet” och med tillräckligt progesteron, hålls barnet kvar i livmodern. Vid lågt progesteron, kan kroppen vid upprepade tillfällen släppa fostret, vilket orsakar missfall.

Progesteron upptäcktes av tyska forskare, och forskningen visar att hormonet har en nära relation till GABA, som verkar neuro-kemiskt i hjärnan. GABA lugnar nervsystemet, tillåter människor att tömma sina sinnen och inverkar även vid insomnande. Utan stimulering av GABA kan det vara svårt att få vila och god sömn. Tillskott av progesteron visar att hjärnvågorna bromsas på samma sätt som vid behandling av lugnande medel.

Det finns naturliga progesteronkrämer som ger det progesteron som behövs för att balansera kroppens hormoner, men då helt utan de biverkningar som läkemedelsbaserade produkter kan ge. Krämen kan eventuellt ge upplevd dåsighet, men är effektiv mot både sömnproblem och andra symtom som uppstår vid menopaus.

Läs mer om sömn: www.somnskolan.se

Källa: NaturalNews

www.kosttillskott-guiden.net
www.naturmedicin-guiden.se
www.kostkoll.se