Bipollen – näringsrikt och fullt av enzymer

Bipollen är blompollenkorn som fastnar på bina när de landar på blommor för att suga upp nektar. Pollen fastnar på binets ben och efter att pollinering har utförts, så återvänder biet till kupan och ger pollenkornen som näring till sina bilarver.  

Bipollen är en fantastisk näringskälla, då det innehåller stora mängder enzymer, coenzymer, vitaminer och mineraler. Bipollen anses vara en av de mest näringsrika födoämnen som finns, och det innehåller mer kompakt näring än både grönsaker, frukt och bär. Proteininnehållet ligger väldigt högt, omkring 35 procent, och bipollen innehåller så mycket som 22 olika aminosyror. Detta gör det till en ypperlig proteinkälla vid träning och återhämtningsbehov samt även för de som är sjuka och har stort näringsbehov.

Bipollen innehåller även stor del antioxidanter (bioflavonoider och polyfenoler), 16 olika vitaminer, 27 olika mineraler och en fin kombination av fetter upp till 5 procent.

Bipollen kan du strö över din gröt, över din smoothie, eller mixa ner i en smoothie eller juice. Det viktiga är att du inte hettar upp den, eftersom det påverkar näring och enzymer negativt.

Om du är stressad och har svårt att få i dig rätt mat och näring, så är bipollen ett fantastiskt sätt för att komplettera din kost på ett bra sätt. Att ha 1 tsk eller 1 msk i din smoothie hjälper dig att få gott om vitaminer och mineraler, men ger även protein och gott om enzymer som krävs för en fungerande matsmältning.

Kan en person med pollenallergi äta bipollen? 

Bipollen är inte ett vindburet pollen såsom vanligt pollen är, men man bör vara försiktig om man är inne i en period av symtom från pollenallergi. Det finns många som helt kan bota eller i alla fall lindra sin pollenallergi med bipollen, men då krävs det att det intas redan innan symtomen kommer. På samma vis kan man förebygga pollenallergi genom att inta antixodanter och enzymer redan i tidigt skede. När allergin väl är aktiv, så är det däremot mindre lätt och då bör man vara extra försiktig eftersom kroppens slemhinnor är väldigt känsliga. Att äta bra och hälsosamt, att stressa ner och andas rätt, är andra sätt för att minska sina allergiska besvär.

Att använda bipollen i din smoothie är ett bra sätt för att både öka näringstätheten, men också för att göra smoothien lite tjockare. Det binder vätska och gör den lite krämigare om du rör ner bipollen och sedan låter det lösas upp i några minuter. 

Läs mer om kost och hälsa:

www.rawfood-kost.se
www.vegetarisk.info
www.kostkoll.se
www.kosttipset.se
www.vitaminochmineral.se
www.kosttillskott-guiden.net
www.naturmedicin-guiden.se
www.kolhydrater.org
www.gravidkost.se
www.piggabarn.se
www.friskabarn.se
www.receptkoll.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.skoldkorteln.info
www.allergi.biz
www.astma-guiden.se
www.kemikalier.eu