Bioidentisk progesteronkräm vid klimateriet, PMS-besvär och graviditet

Progesteron är en förelöpare till kortisol och östrogen, vilket innebär att efter långvarig stress så har en kvinna sannolikt väldigt lågt progesteron. Österogenliknande ämnen får vi dessutom via xenoöstrogener som finns i vår natur. Dessa kommer främst från plaster.

En kvinna som har lågt östrogen kan hon använda linfröolja eller krossade linfrön (krossa dem själv då de härsknar lätt) för att få upp sina östrogennivåer. Det är också bra att ta bidrottninggele för att få upp östrogen naturligt.

Däremot så är det vanligaste att progesteron ligger lågt och att östrogen ligger högt i förhållande till progesteron.

Progesteron skall ligga 500 gånger högre än östrogen men många gånger är en kvinnas värden väldigt låga. Det innebär både PMS-liknande besvär, problematik vid klimateriet och att hon har svårt att bli gravid och även att behålla barnet (då progesteron är det hormon som håller kvar fostret och slemhinnan i livmodern).

De besvär som mina patienter upplever att de slipper vid användande av bioidentisk progesteronkräm är: Under klimateriet: svettningar, irritation och trötthet. Under graviditet: Missfall och hormonsvängningar. Vid PMS: Mindre frustration och ilska, mindre smärtor och regelbundnare blödningar/ägglossningar. Utöver detta finns säkert fler fördelar men det är dessa som är mest återkommande.

Bioidentisk progesteron är framtagen helt ekologiskt från mexikansk jamsrot.

Sen är det viktigt att påpeka att hormonproblematiker inte är enkla att lösa. Oftast behövs även binjurestöd och näring som stöd för sköldkörteln då alla dessa hormonella balanser påverkar varandra. Det bästa är således att se över helhetsbilden och fråga sig var problemet började. Stress är tex en vanlig orsak till både sköldkörtelproblem, binjureutmattning och obalans i könshormoner. Och då behöver man förändra orsaken och det som skapar mest oreda först, som tex att avlägsna stressfaktorer och stötta upp binjurarna på ett bra sätt.

Läs mer om kost och hälsa:

www.rawfood-kost.se
www.vegetarisk.info
www.kostkoll.se
www.kosttipset.se
www.vitaminochmineral.se
www.kosttillskott-guiden.net
www.naturmedicin-guiden.se
www.kolhydrater.org
www.gravidkost.se
www.piggabarn.se
www.friskabarn.se
www.receptkoll.se
www.ekologiskaval.se
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.skoldkorteln.info
www.allergi.biz
www.astma-guiden.se
www.kemikalier.eu