Bärföreningar kan förbättra blodtrycket visar Harvard-studie

Flavonoidföreningar från blåbär och jordgubbar kan sänka blodtrycket och till och med ge en förebyggande effekt vid högt blodtryck. Ökad intag av antocyaniner, främst från blåbär och jordgubbar minskade riskerna för högt blodtryck (hypertoni) med upp 12 procent, enligt ett studie utförd av University of East Anglia (UK), Harvard School och Harvard Medical School.


Högt blodtryck (hypertoni), innebär att patienten anses ha ett systoliskt och diastoliskt blodtryck (BP) högre än 140 och 90 mmHg, vilket är en stor riskfaktor för hjärt-kärlsjukdomar. Cardivaskulära sjukdomar, dvs hjärt och kärlsjukdom orsakar nästan 50 procent av dödsfallen i Europa .

Source: American Journal of Clinical Nutrition
2011, Volume 93, Pages 338-347,
”Habitual intake of flavonoid subclasses and incident hypertension in adults”
Authors : A. Cassidy, E.J. O’Reilly, C. Kay, L. Sampson, M. Franz, J.P. Forman, G. Curhan, E.B. Rimm

Mer om bär och flavonoider:

www.smoothie-recept.se
www.kostkoll.se
www.vegetarisk.info
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.zarahssida.se