En ny innovativ studie har undersökt astma-behandling på integrativ väg och med en helhetssyn, där allt från kost och kosttillskott till medicin och yoga har tagits i beaktning.
Behandlingsprogrammet innebar att eliminera mat som är vanliga allergener samt histaminer som vanligen utlöser inflammation. Till detta hör exempelvis mejeriprodukter, soja, ägg, majs, vete, citrusfrukter, nötter, skaldjur, fläsk och choklad. Deltagarna fick utesluta alla dessa matvaror och återinförde dem sedan en i taget, under tre till fem dagar för att övervaka om deras symtom förvärrades. De livsmedel som stimulerade astmasymtom kunde sedan undersökas i studien.
Samtidigt deltagarna fick börja ta fiskolja (EPA 860 mg DHA och 580 mg) och vitamin C (1.000 mg) samt en växtbaserade behandling med anti-inflammatoriskt tillskott som tillverkats av humle (Humulus lupulis). Denna beredning innehöll reducerade iso-alfasyrorna och bildning av ämnen som minskar inflammationer.
Deltagarna fick lära sig yogaställningar och pranayama andningstekniker för att på så sätt förbättra sina andningsorganen. Varje testperson fick också en CD för hemstudier och praktisering i hemmet. Deltagarna gick även till en grupp med personer, där de uppmanades att skriva om de mest traumatiska händelserna som kantat deras liv.
Utfall mättes sedan i denna studie genom två frågeformulär som utvärderade livskvaliteten och de fysiska symptom som astmatikerna upplevde under en sexveckorsperiod. Båda utvärderingsinstrumenten visade på signifikanta förbättringar i behandlingsgruppen jämfört med kontrollgruppen. Lungfunktionstesterna var oförändrade i båda grupperna.
Mer om astma och allergi:
www.astma-guiden.se
www.allergi.biz
Source: NaturalNews
Kligler B, Homel P, Blank AE, et al. Randomized trial of the effect of an integrative medicine approach to the management of asthma in adults on disease-related quality of life and pulmonary function. Alternative Therapies 2011; 17(1):10-15
www.kostkoll.se
www.kosttillskott-guiden.net
www.naturmedicin-guiden.se