Astaxanthin, kan minska prostaglandiner och verka som ett naturligt anti-inflammatoriskt ämne

Astaxantin är en av våra mest kända antioxidanter, med en naturlig och vetenskapligt bevisad anti-inflammatorisk förmåga. Det faktum att astaxanthin är naturligt och inte ger några biverkningar är bara två av många anledningar till att använda det som ett tillskott.

Astaxanthin är det röda pigment som finns i alger, växtplankton och i en del växter. Eftersom dessa organismer utgör basen för många näringskedjor så kan man även finna pigmentet hos vissa djur också. Exempelvis, så är det astaxanthin som ger lax och öring dess rödaktiga färg.  

När vissa typer av alger är under stress, oftast orsakad av brist på näring eller för mycket sol, så ansamlas höga halter av astaxantin för skydd algernas celler. På grund av den skyddande förmåga som pigmentet har, kan dessa alger celler ligga vilande i upp till 40 år utan mat eller vatten och ändå återgå till det normala under rätta förhållanden. Detta visar på hur stor inverkan astaxantin har vid celloxidation. 


Inflammation är en första försvarsreaktion innan vårt immunförsvar tar över. Om våra kroppar inte kan lösa problemet med inflammationen, så tar immunförsvaret vid. Inflammationen kan uppträda inom några sekunder efter vävnadsskada eller som svar på angrepp på kroppen. Inflammationsprocessen är en extremt komplex och högt utvecklad funktion i kroppen som i allmänhet skapar symtom som rodnad, svullnad, värme och smärta. Några av de kända mediatorerna för inflammation är prostaglandiner, nekros, interleukiner och kväveoxid. Dessa mäts genom olika tester inom sjukvården. Alla dessa olika ämnen spela en roll i ett komplex, samordnat och balanserat försvar för kroppen.


En typ av medlare, prostaglandiner, fungerar som kemiska budbärare och kan till exempel reglera sammandragningar och avslappningar av den glatta muskulaturen för att på så sätt öka eller minska blodflödet. Prostaglandiner är i allmänhet gjorda av arakidonsyra och de två enzymer som kallas för COX-1 och COX-2. Den mest sålda läkemedel antiinflammatoriska medlet är extremt starka COX-2 hämmare, vilket innebär att de begränsar produktionen av prostaglandiner, och på så sätt underlättar svullnad och smärta. Dock, så bör det påpekas att själva orsaken till inflammationen inte tas omhand, utan att man snarare lägger locket på och trycker ner kroppens symtom.

Det är väldigt onaturligt och obalanserat för kroppen att hantera det extrema förtryck som ett läkemedel innebär, när man använder hämmare av endast en medlare, i detta fall bara en av de två COX enzymer. I detta fallet balanserar man inte upp de andra mediatorerna.

Naturligt förekommande antiinflammatoriska medel finns i flera former av livsmedel, som vi kan äta för att lindra inflammation. De inflammatoriska ämnen som vi får i oss via maten kan försiktigt hämma den inflammation som orsakar mediatorerna, inkluderat  prostaglandiner. Denna process lugnar kroppen som helhet, istället för att undertrycka immunförsvaret eller de viktiga symtom som kroppen försöker sända ut.

Flertalet dubbelblinda, placebokontrollerade studier som utförts på människor och djur genom kliniska prövninga, visar att astaxanthin har en förmåga att hämma inflammation på naturligt sätt. Astaxantin hämmar våra mest kända inflammations-medlare och kan därför lindra inflammationen och smärtan utan at ge negativa biverkningar.


Astaxantin är alltså en av våra starkaste antioxidanter. förutom melatonin som bildas på natten, i vintermörkret och som är snäppet starkare. Astaxantin visar på fördelaktig påverkan på ögat, vårt centrala nervsystem, vår hjärna, hud och immunförsvar. Det är cokså ett fantastiskt ämne för att öka prestationsförmågan och återhämtning.

För att undvika kronisk inflammation, bör du alltid se över så att din tarm mår bra. Tugga maten noga, ät långsamt, undvik allergener som mjölk, vete och ät alltid så sockerfattigt som du kan. Minska ner på stekt eller grillad mat som ger inflammationsökande ämnen, boosta kroppen med mycket antioxidanter och se till att ha bra cirkulation och avgiftning.  


Källa:
Capelli, Bob. Naturligt Astaxantin: King of the karotenoider. Cyanotech, 2007.
NaturalNews
Friska Barn

www.kostkoll.se
www.kosttillskott-guiden.net
www.naturmedicin-guiden.se
www.kolhydrater.org
www.allergi.biz
www.astma-guiden.se
www.skoldkortel.info
www.d-vitamin.biz