Aspartam omvärderas inte av Europeiska myndigheterna

En grupp av nationella experter från EU: s medlemsstater har konstaterat att det inte finns några nya bevis som visar att EFSA skulle behöva kräva att aspartam omvärderas gällande säkerhet för befolkningens hälsa. Aspartam är vanligt i dagens livsmedel och då främst i livsmedel med lågt kaloriinnehåll, inkluderat läsk och tuggummi. Aspartam har varit tillåtet i Europa sedan 1980-talet.


Även om vissa studier har indikerat negativa effekter från Aspartam, så har Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) bekräftat sitt positiva yttrande om aspartamets säkerhet. Det acceptabla dagliga intaget (ADI) är 40 mg / kg kroppsvikt / dag, och 2002 fastslogs från den vetenskapliga kommittén att denna nivå sannolikt inte överskrids. 40 mg / kg kroppsvikt per dag är lika mycket som 2,4 g per dag för en person som väger 60 kg. Detta i sin tur gör att man kan dricka 4 liter lightläsk utan att det överskrider rekommendationen från vårt svenska livsmedelsverk. Läs mer påSLV´s hemsida


Trots myndigheternas förtroende, så är aspartam en av våra mest kontroversiella sötningsmedel och flertalet människor hävdar att de inte kan konsumera sötningsmedlet då det gör dem sjuka med symtom som huvudvärk, synförlust, minnesförlust eller gastrointestinala problem.


Den rådgivande gruppen EFSA har därmed begärt en översyn från de nationella experter som har tillgång till information om aspartam, detta för att åtgärda eventuella brister på uppgifter eller avvikelser som är viktiga. Dessa experter undersökte exponeringsdata, hjärnans funktion, mättnadskänsla och aptit, allergiframkallande inverkan och immunotoxicitet, metaboliska aspekter och diabetes, carcinogenicitet och genotoxicitet samt tog hänsyn till rapporterade fall gällande eventuell negativ effekt av aspartam.


Inga nya bevis fanns men experterna identifierade ett fåtal områden där mer forskning skulle vara av intresse. Till exempel fann de att den biologiska relevansen av studier som visar aspartam och dess metabolism kan påverka enzymaktiviteten i hjärnan, men detta behöver följas upp med ytterligare forskning som rör detta område. Rapporten presenteras den 23 april 2010 i Frankfurt. Både rapporten och dess feedback presenteras för EFSA: s rådgivande forum i maj.

Läs mer på mina kost- och motionssajter:

www.kostkoll.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat,info
www.detoxa.nu
www.gravidkost.se
www.rawfood-kost.se
www.kosttipset.se
www.receptkoll.se
www.ayurveda-guiden.net
www.picknick-tips.info
www.motionstipset.se
www.piggabarn.se
www.friskabarn.se
www.elitkoll.se
www.familjetipset.se
www.lektipset.se
www.zarahssida.se
www.zarahoberg.se