Ashwaganda som binjurestöd vid binjureutmattning / utmattningssyndrom

Jag använder ofta Ashwagandha som en adaptogen ört och främst tillsammans med Astragalus vid binjurestress och/eller binjureutmattning. Man kan självklart även använda binjurestöd i form av extrakt från binjurebark, men om man är vegan eller vegetarian, så är örterna mer lämpliga.

Ashwaganda är alltså en adaptogen som hjälper oss att anpassa oss till en stressig tillvaro. Allt fler människor blir sjuka av dagens stress och i många fall kan örter hjälpa och förbättra både insulinfrisättning i förhållande till stress, kortisolfrisättning vid långvarig stress och matsmältningssystemet genom att aktivera saltsyra och frisättning av enzymer.

Ashwagandha är en kraftfullt lugnande ört som återställer vår vitalitet och hjälper det parasympatiska nervsystemet så att vi kan vila. En stressad person har ofta för högt sympatiskt påslag, vilket ger sämre matsmältning och ständig försvarsreaktion från kroppen. En för spänd kropp ger självklart många negativa effekter i det långa loppet, vilket gör ashwaganda till ett bra sätt för återhätning och avslappning, samtidigt som det hjälper binjurarna i balans.

Tidigare användes ashwaganda under graviditeten för att slappna av livmodern och på så sätt minska risk för missfall, men det kan också användas för att minska risk för stressrelaterade skador m.m.

Två nyligen genomförda kliniska studier visar på ashwagandha `s anpassningsförmåga och stora användningsmöjlighet. The Journal of komplementary and alternative medicine släppte en studie 2009, man använda ashwaganda som immunförsvarsbooster. Fem deltagare fick konsumera extrakt  från ashwagandha två gånger om dagen i fyra dagar. Resultatet visade att aktiviteten hos immuncellerna ökade.

I en annan klinisk studie, användes ashwaganda för att förebygga sjukdom och främja livslängden. I denna studie studerades även om ashwaganda kan  verka som alternativ till antidepressiva och ångestdämpande läkemedel. Studien utfördes av forskare vid institutionen för farmakologi vid Bandaras Hindu University och publicerades i Phytomedicine i december 2000.

Ashwaganda kan även påverka binjurarna positivt och kan således användas vid långvarig stress. Binjurarna sitter ovanpå njurarna och har som uppgift att utsöndra könshormoner, kontrollera blodsockret och reglera natrium i blodet. Binjurarna utsöndrar adrenalin och noradrenalin samt kortisol som frisätts vid långvarig stress och/eller vid inflammation.

Källor: NaturalNews

www.kosttillskott-guiden.net
www.naturmedicin-guiden.se
www.kostkoll.se
www.allergi.biz
www.skoldkortel.info
www.astma-guiden.se
www.d-vitamin.biz