Äntligen har jag funnit mitt chiamjöl och mina chiafrön :)

Som jag har letat efter Chiafrön och Chiamjöl…

Chiafrön har använts som livsmedel sedan ca 3.500 f. Kr och det var en stapelföda för Aztekeindianerna i centrala Mexiko mellan 1.500 f.Kr. och 900 f.Kr. Chia är en bra källa för omega3-fettsyror, protein, kostfiber och används ofta som kosttillskott.

Vid tiden för spanjorernas erövrande av Amerika odlades flera oerhört näringstäta växter, såsom amaranth, bönor, chia och majs. Aztekerna tog in skatt av erövrade folkslag i form av spannmål och staden Tenochtitlan fick årligen in cirka 6.500 ton majs, 4.500 ton bönor, 4.500 ton chia och 4.000 ton amaranth. Detta räckte till föda åt mellan 60.000 och 150.000 personer, vilket tyder på dess näringstäthet. 

Indianerna använde chia som mat men också som omslag vid skottskador samt för att förhindra infektioner. Chiafröna kan även användas som fodertillskott för boskap, som ingrediens i livsmedel (i gelform) samt som gel inom kosmetiken. Chiafrön har oljehalter som ligger mellan 32% och 39% och tillsammans med linfröolja, så är de de mest kända naturliga oljorna som har hög koncentration av alfa-linolensyra.

Nu har jag äntligen funnit både chiafrön och chiamjöl… Det är en shop som heter www.ecodelica.se!

www.kostkoll.se
www.piggbarn.se
www.ekologiskaval.se