Antioxidanter i pecannötter kan stödja hjärthälsa och förebygga sjukdomar

Antioxidanter i pekannötter kan bidra till ökad hjärt- och kärlhälsa samt verka sjukdomsförebyggande, visar ny forskning. Studien publicerades nyligen i Journal of Nutrition och visar att höga halter av de antioxidanter som finns i pekannötter (såsom gamma-tokoferol och flavan-3-ol) kan fördubbla nivåer av antioxidativa föreningar i vår blodplasma. Denna fördubbling minskning oxidation av LDL-kolesterol med så mycket som en tredjedel.


Enligt forskarna vid School of Public Health vid Loma Linda University är dessa antioxidanter viktiga för att förhindra utvecklingen av olika sjukdomar som cancer och hjärtsjukdomar.

Pekannötter innehåller olika former av vitamin E (främst i form av tokoferoler), utöver andra de andra fenoliska ämnen som kan ha antioxiderande egenskaper. Höga nivåer av oxiderat LDL-kolesterol är känt för att öka plackbildning i våra kärl och på så sätt orsaka åderförkalkning.

Plackbildning kan leda till blodkärlsförträngningar, hjärtinfarkt och/eller stroke. Pekannötter som är särskilt rika på gamma-tokoferoler, kan alltså skydda dessa fetter (LDL-kolesterol) från oxidation.


Source: Journal of Nutrition
Volume 141, Issue 1, Pages 56–62, doi: 10.3945/​jn.110.121269
“Pecans Acutely Increase Plasma Postprandial Antioxidant Capacity and Catechins and Decrease LDL Oxidation in Humans”
Authors: C. Hudthagosol, E.H. Haddad, K. McCarthy, P. Wang, K. Oda, J. Sabaté

Mer om nötter och antioxidanter:

www.kostkoll.se
www.rawfood-kost.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.vegetarisk.info
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.kolhydrater.org