Antioxidanter i mörk choklad kan minska oxidativ stress hos tränande män

En nyligen genomförd randomiserad, kontrollerad studie genomförd på 14 friska män, visade att ett akut intag av 100 g mörk choklad följt av långvarig träning var associerat med högre insulinproduktion, bättre underhåll av plasmaglukos, mer positiv antioxidantstatus och bättre oxidativ stress. Det man alltså kan konstatera är att intag av mörk choklad innan träningen minskade den produktion av fria radikaler som annars uppstår vid under och efter träningspasset.


Reference: ”The effect of acute pre-exercise dark chocolate consumption on plasma antioxidant status, oxidative stress and immunoendocrine responses to prolonged exercise,” Davison G, Callister R, et al, Ur J Nutr, 2011 April 5; [Epub ahead of print]. (Address: Department of Sport and Exercise Science, Aberystwyth University, Ceredigion, Aberystwyth, SY23 3FD, UK. E-mail: gdd@aber.ac.uk ). 

www.motionstipset.se
www.kostkoll.se