Antioxidanter från svart te kan öka antioxidantstatusen i levern

I en studie med råttor, påvisades samband mellan konsumtion av en fettrik kost och ökningar i glukos, kolesterol, triglycerider, LDL-kolesterol, VLDL-kolesterol, HDL-kolesterol och bilirubin, samt högre nivåer av aktivitet hos enzymer som aspartataminotransferas och alanin aminotransferas, vilket både är indikatorer från leverfunktionen.

Den fettrika kosten var associerad med pro-oxidant förhållanden i levern, med högre nivåer av malondialdehyd, produktion av kväveoxid och glutationutarmning samt minskningar i levern antioxidantstatus och minskade aktivitet av superoxiddismutas och katalas.

När råttorna fick extrakt från svart te förbättrades funktionerna och antioxidantstatus och pro-oxidativa effekter återgick till ett bättre skydd. Studien tyder således på att nutritionsstöd med antioxidanter kan vara användbara för att förebygga oxidativ skada, framför allt vid intag av kost med högt innehåll av fett.

Karmakar S, Das D, et al, Phytother Res, 2011 31 mars, [Epub ahead of print]. (Adress: Institutionen för fysiologi, ordförandeskapets College, Kolkata, 700073, Indien).

Mer om antioxidanter och oxidation:

www.kostkoll.se
www.rawfood-kost.se
www.vegetarisk.info
www.kolhydrater.org
www.ekologiskaval.se
www.ekolgisk-mat.info
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.smoothie-recept.se
www.allergi.biz
www.astma-guiden.se
www.kosttillskott-guiden.net
www.naturmedicin-guiden.se
www.kosttipset.se
www.gravidkost.se
www.kemikalier.eu