Antiinflammatoriska och antioxidativa effekter av resveratrol hos friska rökare

I en randomiserad, dubbelblind, crossover studie med 50 friska vuxna rökare, påvisades mindre oxidation (nedbrytning) vid intag av resveratrol (stark antioxidant som bland annat utvinns ur röda druvors skal). 25 av testpersonerna randomiserades till 30 dagars behandling med resveratrol (500 mg resveratrol per dag), följt av 30 dagars wash-out, jämfört med resterande 25 patienter som erhöll placebo.

Resultatet visade att resveratrol signifikant reducerade C-reaktivt protein (CRP) och triglyceridkoncentrationer, samtidigt den ökade den totala antioxidantstatusen (TAS) med 72,2 mikromol / L. Detta tyder på resveratrolens antiinflammatoriska egenskaper och vikten av antioxidanttillskott och/eller antioxidantrik kosthållning hos rökare. Enligt studien kan resveratrol även minska kardiovaskulära risker hos friska rökare, vilket annars är en vanlig sjukdomsutveckling hos just rökare.
 
Reference: ”Anti-inflammatory and Antioxidant Effects of Resveratrol in Healthy Smokers,” Bo S, Ciccone G, et al, Curr Med Chem, 2012 Dec 28; [Epub ahead of print]. (Address: Department of Medical Science, University of Turin, Corso Dogliotti 14, 10126 Turin, Italy. E-mail: sbo@molinette.piemonte.it).

Läs mer om kost och hälsa:

www.rawfood-kost.se
www.vegetarisk.info
www.kostkoll.se
www.kosttipset.se
www.vitaminochmineral.se
www.kosttillskott-guiden.net
www.naturmedicin-guiden.se
www.kolhydrater.org
www.gravidkost.se
www.piggabarn.se
www.friskabarn.se
www.receptkoll.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.skoldkorteln.info
www.allergi.biz
www.astma-guiden.se
www.kemikalier.eu