Alla ♥ dag – Fjärde chakrat… hjärtchakrat

Idag är det alla hjärtans dag, och även om kärlek och hjärtat behöver vårt fokus alla av årets dagar, så är det en fin dag… särskilt om man bortser från dess materialistiska delar. Hjärtchakrat är vårt fjärde chakra, och det är också där vi tar in och skickar ut kärlek (positiv energi), och det är där vi finner vår medkänsla/empati och freds- och rosökande. Genom att fokusera på hjärtchakrat, så kan vi heala oss själva och utveckla oss andligt. Allt startar i hjärtat…. ♥

På indiska heter hjärtchakrat Anahata och dess färg är grön, och ibland rosa. Hjärtats elementet är luft och det är också därför som just hjärtchakrat lätt kan hamna i obalans, om vi blir för stressade eller oroliga. Hjärtat vill och söker ro, balans, frihet och ovillkorlig kärlek. Och det är genom hjärtat vi lär oss att ge utan krav, att känna för andra, utan att för den sakens skull ge bort oss själva. Med hjärtat kan vi lyssna in, känna efter vad vi egentligen önskar av livet och de vi möter… Var våra gränser går och hur vi vill leva våra liv.

Man brukar säga att intuitionen sitter i magen (magkänsla), medan hjärtats vilja och önskan snarare kan liknas vid vår inre mission ur ett större perspektiv. Så länge vi följer hjärtat går vi på vägen mot lycka och balans. Och när vi går emot det vi brinner och älskar, så hamnar vi ur balans och i diket på livets väg.

Att balansera hjärtchakrat är viktigt och det är också här som din andliga utveckling startar. Det är här som du kan få en förståelse för livet och universum, och att vi alla hör ihop och är här för varandra. När du mediterar med hjärtchakrat som fokus, så blir helheten enklare att se, och varför vissa saker och varför vissa saker inte händer. Genom att utveckla hjärtchakrat på ett djupare plan, så blir det lättare att ta hänsyn till andra människor och att leva tillsammans, sida vid sida, i kärlek. Det blir lättare att förstå att andra känner, tycker och tänker annorlunda, och att det är okej. Att det är våra olikheter som är det fascinerande och utvecklande, och att de saker som vi ser hos andra, endast är speglingar av det vi har inom oss och behöver arbeta med, och eller har arbetat klart med.

Med hjärtchakrat i fokus blir det självklart att ta hand om kroppen, att äta och leva hälsosamt och ta hand om den underbara kropp som vi lånat under vår tid här på jorden. Det blir också självklart att djur och natur är en del av oss, och uppenbart hur viktigt det är att vi tar hand om dem som en del av oss.

Som alla starka sidor vi har inom oss, så kan de lätt bli en svaghet om och när vi får för mycket av det goda. Hjärtchakrats demon är sorg och smärta, vilket vi också lätt kan hänvisa till det vi kallar ett ”krossat hjärta”. Det hjärtat är ovillkorlig kärlek, och så snart något villkoras, så börjar en överlevnadsprocess, med fokus på att samla så mycket kärlek som möjligt. Kanske vaknar vårt inre barn till liv, och vi minns hur vi blev bortvalda eller oälskade som barn. Helt plötsligt är vi som små ensamma barn igen, och har mindre lätt att styra våra val och prioriteringar. Vi vet mycket väl att det vi gör, det förhållande vi har till oss själva eller andra inte är sunt, men hjärtat lever sitt egna lilla liv, oavsett hur mycket hjärnan försöker tala om att det är dags att släppa taget eller omvärdera.

När hjärtchakrat blir överaktivt, så kan det lätt uppstå avund, missunnsamhet, svartsjuka och de mörkare sidor som hjärtat står för. Istället för att älska varandras olikheter så börjar vi förändra varandra och låsa in varandra i omöjliga situationer. Liksom vid hjärtesorg, så är det lilla barnet inom oss som försöker styra oss från risken att såras eller skadas. Att vi genom kontroll vet att vi kan undvika saker som gör oss ont och som är svåra. Att det sedan ger stora konsekvenser gentemot oss själva och de vi älskar, är mindre lätt att se när hjärtat är i obalans. Under vår tid här, så möter vi både kärlek. uppskattning och värme, men också avvisande, övergivenhet och vi har alla blivit lämnade någon gång under livet. Vi är alla med om svåra saker och situationer, som trauman, andras människors svek, dödsfall och annat som får oss ur balans. För varje gång det sker så blir muren kring hjärtat tjockare och tjockare, som skydd för oss och våra fortsatta liv.

Att känna maktlöshet, skam och ta emot kritik kan lätt skapa blockeringar i hjärtchakrat, med resultat att vi begränsar oss och vår kärlek, och själva har svårt att ge ren kärlek… För att kunna ge och ta emot ren kärlek, utan villkor, så behöver vi rensa oss från det gamla, läka och eliminera de blockeringar, antaganden och värderingar som sitter i vägen. Vi behöver lära oss att älska som ett litet bebis, som är helt oförstörd och som bara älskar utan att tänka på vad som kan gå fel, eller vad som kan göra oss illa. När vi har blockeringar, så är det lätt att börja tvivla på sin rätt att känna sig älskad eller värd någons annans kärlek, och vi ställer till det eller iscensätter draman för att eliminera den rädsla som blomstar upp. Istället för kärlek, uppstår beroendesituationer, behov av bekräftelse och prestation.

Blockeringar i alla dina chakran, oavsett om du har den nya eller gamla auran (7 chakran som den gamla auran, eller 3 chakran, som du har efter en auratransformation), kan skapa obalans i hjärtchakrat. Att rensa bort blockeringar kan beskrivas som att skala en lök… där man eliminerar lager efter lager, antingen genom emotion code, auratransformation eller olika personliga utvecklingsresor.

När du balanserar upp ditt hjärtchakra, så har du inte längre behov av bekräftelse utifrån, utan älskar dig själv precis som du är, och är nöjd med det enkla och lugna, snarare än att hela tiden jaga kärlek oavsett pris. Då du får tillbaka din totala balans, så minskar alla de symtom som tyder på ett överaktivt hjärtchakra, men också de tendenser som uppstår vid ett underaktivt hjärtchakra, såsom en överkritisk eller narcissistiskt personlighet och oförmåga att leva sida vid sida med andra människor på ett kärleksfullt och harmoniskt vis. Du får väldigt mycket enklare att sätta egna gränser och att se vad som är viktigt för dig i relationen till dig själv och andra. Du ser enklare vad som är den inre önskan, och det blir också lättare att gå från tanke till handling och manifestera det du önskar.

Hur gör man då för att balansera upp sitt hjärtchakra?

– Du kan göra en auratransformation, där du inte längre fokuserar på kronchakrat och tar in energi utifrån, utan istället fokuserar på ditt hjärta och på att samla tillbaka din egen energi, vara ren från andras energier och på så vis mer mottaglig för vad som är du och vad just du vill och behöver. När du genomgår en auratransformation så sammansmälter 7 chakran till 3, och många upplever att det är mycket enklare att behålla sin balans.

– Du kan även rensa bort gamla skydd genom emotion code, som innebär att du skalar bort alla lager som byggts upp, och att du på så vis blir renare och renare från det som varit och istället kan fokusera på det som är viktigt för dig.

–  Hjärtchakrat har samband till lungor och luftelementet, vilket innebär att andningsövningar kan ge oss balans även i hjärtat. När vi andas in, så drar hjärtat ihop sig, medan utandning ger det motsatta, dvs att hjärtat ökar sin kapacitet och pumpar in blod. Att andas snabbt och i bröstet ger således även problem med hjärtat. Att istället fokusera på djupandning och på att andas in och ut långsamt, ger ett lugnare hjärta. 

– Yoga, yoga, och yoga… eller Qi gong. Träning och frisättning av din egen energi och dina blockeringar är lättare att hjälpa på traven om du både jobbar inifrån och utifrån. Fokusera på din andning och låt de blockeringar som kommer till dig, få släppa taget. Ta allt steg för steg… Prestation är en obalans, så släpp prestationen helt och låt det bli som det är tänkt. Att träna yoga på detta sättet innebär mindre fokus på den västerländska synen på träning, och fokuserar mer på din inre balans. Poweryoga kan vara bra i många uppbyggande syften, medan den lugnare yogan oftare skapar reflektion och flöde inom oss.  Håll dina positioner till allt släpper, och låt det som satt sig i kroppen få släppa taget.

– Meditation med fokus på hjärtat är oerhört harmoniskt, och att istället fokusera på att plocka tillbaka sin energi genom hjärtat istället för att samla utomstående energi via kronchakrat, kan förändra mycket inom oss. Att fokusera på tacksamhet, att lägga sina händer på hjärtat och känna in i varenda cell vad som är viktigt för oss. Att samla oss själva i lugnet, och låta det vi önskar och brinner för bli tydligare och tydligare. När du riktar ditt fokus mot hjärtchakrat känner du lätt om det är blockeringar eller flöde, om det är hårt eller mjukt, om det finns stress eller lugn, om det gör ont eller känns bra.

– Träna på att uttrycka din kärlek både till dig själv och andra, och var noga med att andlig prata nedlåtande om dig själv, varken i tal eller i tanke. Om du ser sådana mönster inom dig, så fråga sig själv var de kommer ifrån. Kanske är de åsikterna inte ens dina egna? Träna också på att gråta, att känna det som du känner oavsett om det anses vara rätt eller inte. Gråt hjälper dina blockeringar att släppa och det är viktigt att tillåta allt att få den plats som det behöver…

Vi förväntas ofta vara starka och tåliga, medan det vackra egentligen ligger i att bara vara sig själv, oavsett om man känner sig glad eller ledsen. Och det är bättre att släppa på sorg direkt, innan det sätter sig i kroppen i form av fysiska problem. Om du har svårt att släppa på kontrollen och tillåta gråt och sorg att komma fram, så se på en sorglig film eller lyssna på musik. Fastna inte i det ledsamma… utan släpp ut det du behöver och släpp sedan taget och gå vidare. Fråga vad du har av lära av det som hänt, och fokusera på att integrera lärdomen så att den lektionen inte längre upprepas i ditt liv.

www.zarahssida.se