Alkohol i kombucha vs fruktjuice

Många har tankar om alkohol i kombucha men det är viktigt att komma ihåg att det finns små mängder alkohol i tex apelsinjuice också.

Allt som innehåller socker bildar alkohol till liten del. De flesta livsmedel som vi äter dagligen innehåller en liten mängd alkohol såsom filmjölk, sylter, juice. Jästa livsmedel såsom bröd med jäst innehåller också liten mängd alkohol. Alkoholhalten i dessa är dock mycket låg. Om man då jämför med läsk och juice så är sannolikt läsk eller fruktsocker värre för levern.

Det är också viktigt att komma ihåg att om det hade varit avsevärda mängder alkohol i kombucha så hade det varit tvunget att anges på flaskan. För att det ska vara adekvata nivåer av alkohol i kombucha så måste den överjäsa.

Detsamma ser man i bröd, där jäst bryter ner stärkelse/socker till koldioxid och alkohol (etanol). Koldioxiden bildar små gasbubblor, vilket gör att degen jäser och blir luftig. den lilla mängd alkohol som bildas av jästen finfördelas och hålls kvar i degen under jäsningen och försvinner under gräddning.