Akkermansia muciniphila vid viktminskning och läckande tarm

Akkermansia muciniphila är en viktig bakteriestam i tarmen, som ofta ligger lågt vid stress. Akkermansia är förknippad med viktminskning och vid låga värden försämras förmågan att gå ner i vikt. Akkermansia är även viktigt för tarmens mångfald, och låga nivåer av akkermansia är förknippade med ökad permabilitet i tarmens slemhinna, så kallad läckande tarm. Du kan öka dina nivåer av akkermansia genom att tillföra omega 3 som tillskott eller via maten du äter. Kost som innehåller transfetter har påvisats minska mängden akkermansia i tarmen.

Jag brukar mäta akkermansia i de mikrobiomtest jag gör, och då ser jag ofta att vissa bakterier blir låga vid stress, såsom akkermansia, e.coli (krävs för konvertering av serotonin), bifidobacterium (krävs för nedbrytning av histamin och för omsättning av GABA), och fusobacerium.

Om du är intresserad av att mäta din tarmflora, så är det vanligtvis mest lämpligt att mäta med DNA-teknik, inte med odling. Detta på grund av att en del bakterier lever utan syre. Vi använder oss av DNA-teknik i våra mikrobiomtester, och de är mycket omfattande. Om du vill veta mer, så maila oss gärna på tidsbokning@zarahssida.se