Ägg, patologiska bakterier och dess påverkan på immunförsvaret

Jag får många frågor om man ska äta ägg eller inte och som alltid, så är mina rekommendationer biokemiskt anpassade. Alla människor är olika, har olika behov, levnadstilar och önskemål. Det viktiga är att lära sig vad just du behöver och mår bra av.

Ägg är en bra proteinkälla på flera sätt och dessutom en källa till bra fetter, detta förutsatt att hönan har fått äta den mat som den är avsedd att äta. Om hon får röra sig fritt så att hon får motion, får picka och äta mask och frön, så ökar hennes nivåer av omega 3. Och om hon vistas utomhus ökar nivåerna av D-vitamin, som helt försvinner om hon vistas inomhus.

Hönor som får proteintillskott istället för mask och frön, kommer att få problem att röra sig, får inflammation i kroppen samt lågt innehåll av omega 3 i sina ägg. Om de sedan vistas inomhus eller under tak, kommer deras D-vitaminnivåer vara låga, vilket både orsakar ett stort antal sjukdomar, ökar risker för influensavirus och minskar D-vitaminhalterna i ägget.

I de flesta ekologiska hönsgårdar, får hönsen gå utomhus och de får bra föda, till skillnad mot konventionella gårdar, där hönsen för proteinfoder (soja) som är odlat med genmodifiering (GMO) och får vistas inomhus i burar. Detta är anledningen till varför det är viktigt att välja ekologiska ägg OM man nu väljer att äta ägg. Sen kan man även lägga till olika bekämpningsmedel som finns på fodret, läkemedel som hönsen behöver äta på grund av att fodret skapar ohälsa samt andra mindre bra aspekter. En av dessa är att det lättare skapas sjukdomar i en liten bur, där alla höns lever nära varandra och i varandras avföring, till skillnad mot om de går ute i friska luften. Med minskade nivåer av D-vitamin, så ökar dessutom riskerna för att deras immunförsvar inte ska klara att stå emot smittorna.

Många hävdar att man inte bör äta ägg, vilket på ett sätt är riktigt. Det finns många sjukdomar som förknippas med just ägg och enligt cancerforskaren Dr Virginia Wheeler, innehåller ägg är mycket höga nivåer av i cancerrelaterade mikroorganismer ( föregångare till cryptocides). I ett antal kulturer representerar äggkonsumtion ett vanhelgande av det heliga kvinnliga och räknas som tamasic föda (den sämsta kategori av livsmedel ur ett andligt perspektiv). 

Enligt Dr Laura Powers är ägg en panhemagglutin, vilket innebär att de reagerar negativt i alla blodgrupper genom att orsaka klumpar av vita och röda blodkroppar. Detta kan man se om man tittar på levande blod i blodanalys. Motsatsen är exempelvis vitlök, som gör blodet rent, fint och utan klumpar. Klumpar och myntrullar är mindre bra att ha i blodet, om de inte beror på vätskebrist (vilket självklart inte heller är bra i sig, men det är inte en farlig situation rent medicinskt).


Det är viktigt att skilja på vetenskaplig fakta och andliga, moraliska och etiska skäl bakom det vi väljer att äta. Det är upp till varje person att bestämna och bör också respekteras av alla runt omkring. Som jag nämnde ovan, så är det lika viktigt att äta det som är bäst för just din kropp som att äta det som din hjärna och dina tankar mår bra av.

Liksom mjölk, så är ägg ett omdiskuterad råvara, som många väljer bort samtidigt som många baserar stora delar av sin kost på det. Ett enda ägg innehåller 38.500.000 mikroorganismer eller patologiska bakterier, vilka förorenar blodet och aktiverar immunförsvarets vita blodkroppar i över 5 timmar. För de som har dåligt immunförsvar så kan detta helt klart inverka samtidigt som ett immunförsvar som är upptaget med att ta hand om patologiska bakterier inte har tid över till att ta hand om andra saker som behövs i kroppen.

Liksom i andra processer i kroppen, som när levern inte klarar att bryta ner kemikalier ohc tungmetaller, så förvaras det som kroppen inte klarar ute i bindvävne, vilket leder till sjukdomar. Att äta ägg kräver således att man har ett mycket starkt och verksamt immunförsvar. ägg är dessutom en allergen som kan ge utslag på IgG-tester (födoämnesintoleranser), även om IgE (allergi) inte ger utslag.   

Mer om ägg och ekologisk kosthållning:

www.kostkoll.se
www.vegetarisk.info
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.kemikalier.eu
www.gmo-guiden.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.kolhydrater.org
www.kosttipset.se
www.skoldkortel.info
www.allergi.biz
www.astma-guiden.se

www.zarahssida.se