För att förstå hur man blir fri från osteoporos, så behöver man först och främst tänka på hela kedjan av näringsämnen. För att skapa en frisk benstomme, så behövs inte bara kalcium utan även flera andra näringsämnen. För att få gott upptag av kalcium i tarmen så krävs magnesium.
Magnesium är en lugnande mineral (aktiverar kroppens parasympatiska nervsystem, som (tillsammans med tex zink, kalium och B-vitaminer) hanterar stress. Det är alltså mycket vanligt att det förekommer magnesiumbrist, och idag så har vi cirka 20% magnesium av det vi hade för 100 år sedan. Detta beror både på minskade mineraler i markerna, men också för att vi har ökad stress. Min erfarenhet är att det stora problemet vid osteoporos är magnesiumbrist, inte kalciumbrist :) Om du då får kalciumbaserade läkemedel inom vården, så kommer det hjälpa minimalt om orsaken är magnesiumbrist.
Andra viktiga saker att ta hänsyn till är D-vitaminnivåerna samt bor- och vitamin K2-status som krävs för att kalcium ska ta sig in i benstommen och omsättas korrekt. D-vitamin ligger ofta lågt hos oss i mörka Norden, och referensvärden inom vården är på tog för låga. D-vitamin bör ligga långt över 75, och gärna mellan 150-200. Givetvis inte över 250 som är toxisk nivå. Mellan höst- och vårdagjämning, så står solens strålar för lågt för att vi ska binda D-vitamin i hudens översta lager. För att bilda D-vitamin så krävs att solens strålar står högt på himlen, att vi är avklädda och utan exempelvis solskyddsfaktor. D-vitamin är även ett prohormon som krävs för att bilda progesteron.
Bor är också en vanlig näringsbrist, som gör att kalcium inte omsätts korrekt. Bor är i sin tur starkt kopplat till östrogennivåerna, och ökar östrogenproduktionen. Om du har brist på bor, så har du alltså sannolikt brist på östrogen. Bor är involverat i aktivering av D-vitamin, och för konvertering till D-vitaminets aktiva form. Bor kan därför bidra till att minska förlusterna av kalk i skelettet.
Ytterligare en intressant mineral att ta hänsyn till är fosfor, som kan bli högt vid intag av läsk eller annan dryck som är rik på fosforssyra. Fosforsyra används som konserveringsmedel i tex läsk. Fosfor är antagonist till kalcium, och högt fosfor gör att kalcium inte omsätts korrekt.
Besvär med osteoporos kan alltså bero på kalciumbrist (inte så sannolikt), magnesiumbrist, fosforöverskott, borbrist, brist på vitamin K2 eller östrogenbrist.
Östrogenbrister är en av de saker jag arbetar med mest, och om man är kvinna i klimateriet och samtidigt har besvär med osteoporos så bör man alltid se över sina hormoner. När jag arbetar med denna problematik, så gör jag ett mineraltest där jag mäter bor, fosfor, kalcium och magnesium. Detta kompletteras med provtagning på D-vitamin samt mätning av hormoner i salivprov (labrixtest). För att komplicera detta ytterligare så behöver man se över alla 3 östrogener, då vi har 3 östrogener. Dessa heter östron, östradiol och östriol och behöver vara i balans på samma sätt som allt annat i kroppen. Vid obalans och/eller låga östrogennivåer, så kan man få besvär som vallningar, torra och känsliga slemhinnor, osteoporos m.m. men östrogen bör även ligga i balans gentemot progesteron. Därav att man alltid bör mäta sina hormoner innan man börjar behandla hormoner. Könshormoner blir även låga vid långvarig stress, eftersom kroppens stresshormon kortisol bildas i samma cykel som könshormoner.
Hur blir man av med osteoporos? Korrigera dina mineraler, se till att D-vitamin ligger optimalt och balansera upp dina hormoner om så behövs.
Boka tid för att korrigera osteoporos: tidsbokning@zarahssida.se.
Se våra öppna föreläsningar om hormoner m.m.: https://zarahssida.se/category/inspelade-forelasningar-med-zarah/