Hej mina vänner!
Idag fick jag den vanliga frågan om vilket stekfett som är bäst. Det kan man diskutera sig gråhårig över med alla nya rön som kommer med det här är iallafall min uppfattning.
Olivoljan blev populärt för stekning eftersom man såg positiva inverkningar på hälsan hos kineser och thailändare (användes flitigt i dessa länder). Dock så såg man ganska snabbt att oljan fick en härdning, vilket uppstår eftersom vi i Sverige steker våra livsmedel under så lång tid (5-10 minuter). I ovan nämna länder wokar de maten vilket inte medför samma upphettningsgrad. Olivolja är känsligt för höga temperaturer och därför uppstår härdningen samma gäller i flaskor med olivolja som vistas i solljus.
Mitt tips är alltså att byta till rapsolja eftersom den tål höga temperaturer gärna en kallpressad sådan eftersom det innebär att den inte har utsats för värme under tillverkningen. Om du tycker om smaken av olivolja, så kan den gärna sprayas på i efterhand när maten är färdiglagad.
Nu ska jag chatta på familjeliv… och sen planera community med Per. *ler*