Broccoligroddar är fantastiska, goda att ha på en sallad och otroligt näringsrika. Du kan antingen grodda själv, eller så köper du dina broccoligroddar som matprodukt eller som tillskott (i kapsel). Om du groddar själv, så köper du broccolifrön, sköljer dem noga, och sår dem tunt på ett hushållspapper och ställer dem på ett ljust ställer. Efter 3-7 dagar är groddarna färdiga att äta. Tänk dock på att inte hetta upp dem under tillagning av maten, eftersom det minskar mängden sulforafan.
Sulforafan är ett växtgift som i flertalet studier lyfts fram för sina cancerskyddande egenskaper. Du hittar upp till 20-50 gånger mer sulforafan i broccoligroddar än i vanlig broccoli, vilket innebär en oerhört mer potent anticancerpåverkan. Enligt flertalet studier så kan broccoli genom ämnet sulforafan, både döda cancerceller och skyddar mot att nya cancerceller uppstår (genom att de cancerceller som delas elimineras). En annan studie visar att broccoli dödar cancerstamceller och hindrar nya tumörer från att växa. Studien utfördes av University of Michigan.
Sulforafan är alltså ett naturligt växtgift, en naturlig biokemikalie som verkar naturligt i kroppen och på så vis inte heller ger biverkningar och/eller påverkar kroppen negativt. Broccoli utsöndrar sulforafan på samma vis som andra växter frisätter växtgifter, dvs för att skydda sig från att bli uppäten från insekter. I människokroppen sker flera intressanta processer vid intag av broccoligroddar, och en av dem är att gifter/toxiska ämnen bryts ner från fettlösliga till vattenlösliga. Denna process är långt mycket viktigare än vad man kan föreställa sig. Fettlösliga toxiska ämnen lagras annars lätt in i fettvävnaderna eftersom de har svårare att elimineras från kroppen innan de blir vattenlösliga. När de väl erhållit sin vattenlösliga form, så kan de lätt elimineras via svettning, urinen eller utandningsluften. Innan dess så är det endast gallan som kan transportera ut gifterna eftersom den även binder upp fettlösliga ämnen och sedan transporterar dem, först via levergångarna, gallan (där inlagring av gallan sker)gallgångarna och sist tarmen (där gifter plockas upp).
Om du väljer att fokusera ditt sulforafanintag från broccoli, så behövs större mängder och tänk gärna på att broccolin innehåller mer av ämnet desto mer mogen den är. Den skall dessutom ätas okokt eller väldigt lättkokt, då ämnet annars elimineras. Alla växtgifter dunstar vid kokning eller annan tillagning, vilket är anledningen till att man får mindre besvär med uppblåsthet om man äter kokade kålsorter och andra grönsaker, än om man äter dem råa. Växtgifter kan även elimineras via blötläggning. Tänk också på att broccolin behöver vara ekologiskt odlad för att ha maximalt näringsinnehåll och för att inte tillföra gifter.
Följ länken nedan för studier om broccoligroddar
Broccoligroddar och magsår
blog.php?bid=2894
blog.php?bid=3697
Broccoligroddar och anticancereffekt
blog.php?bid=2090&print=1
blog.php?bid=2903&print=1
blog.php?bid=1963&print=1
Ökat upptag av myrosinase med broccoligroddar
blog.php?bid=2920&print=1
Läs mer om kost och hälsa:
www.rawfood-kost.se
www.vegetarisk.info
www.kostkoll.se
www.kosttipset.se
www.vitaminochmineral.se
www.kosttillskott-guiden.net
www.naturmedicin-guiden.se
www.kolhydrater.org
www.gravidkost.se
www.piggabarn.se
www.friskabarn.se
www.receptkoll.se
www.ekologiskaval.se
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.skoldkorteln.info
www.allergi.biz
www.astma-guiden.se
www.kemikalier.eu