Fråga:
Jag tror att jag är glutenintolerant. Hur vet jag det och hur ska jag göra då?
Svar:
Symtomen varierar men kan orsaka magont, svullenhet, viktminskning, diarreer och problem med näringsupptaget. Det är dock viktigt att skilja på allergi från intolerans, då gluten är en allergi och kan orsaka livsfara. Havreprodukter går bra för många medan vissa reagerar på sädesslaget. Prova dig fram och lär dig känna din kropp men gör det alltid under läkarkontroll.
Glutenintolerans kan uppstå av en ärvd allergi men också utifrån annan sjukdomsproblematik. Tarmsjukdomar kan bidra till prblem i tarmen. Många människor upplever att de mår bättre av att undvika vitt mjöl (vetemjöl) men det kan även bero på att vetemjöl oftast kommer i samband med jäst och socker, vilka orsakar en andra jäsningsprocess i magen och ger känsla av svullenhet. Symtom på gluten är oftast viktminskning, trötthet, B- vitaminbrist på grund av minskat näringsupptag eller diareer.