Allt om kokosolja, kokosmjöl, kokosflingor, kokosvatten och hälsoeffekter

Kokosens popularitet växer sig allt starkare, med fantastiska hälsofördelar och goda smaker som argument. Ordet kokos kommer från det spanska och portugisiska ordet coco, som betyder apansikte.  På sanskrit kallas kokosträdet för vriksha, vilket betyder ”träd som ger allt som är nödvändigt för att leva”.

Den senaste kokostrenden är det läskande kokosvattnet och de söta, underbart goda kokoschipsen. Kokosnöten bidrar med allt från kokosvatten, kokosmjölk och kokoskött till kokossocker, vin och olja. Kvaliten är varierande, och de kallpressade, ekologiska kokosoljorna vinner med hästlängder i både smak och kvalité, jämfört billigare varianter som har sämre kvalité. 

Världens största frukt..?

Kokosnöten är ingen nöt utan en frukt, som liksom cashew-, pekan- och valnöt, tillhör stenfruktsfamiljen. Definitionen av en stenfrukt är att frukten endast har ett frö istället för flera frön. Även mango och kaffe är släkt med kokosnöten.

Kokosnötens frö är den vita bulk som finns under skalet och som kallas för kokoskött eller fruktkött. Innanför fruktköttet finns kokosvatten och i takt med att kokosnöten mognar omvandlas vattnet till fruktkött. I unga kokosnötter återfinns det kokosvatten som blivit succé på senare tid.

Kokosnötter kan väga upp till 3 kilo och innehåller cirka en halv liter med kokosvatten. Nötterna är bäst att skörda (plocka) när de är färska och då de har ett grönt skal. De kokosnötter som faller ner av sig själva kallas för torra kokosnötter, har hårt brunt skal och innehåller inget eller lite vatten. Torra kokosnötter har mer fruktkött och kan på så sätt bidra med mer kokosolja. Nackdelen är att oljans kvalité blir sämre, jämfört med den olja som tas från kokosnötter med mer vätska inuti.

Det tar cirka ett år för en kokosnöt att mogna, men kokosträdet kan blomma upp till 13 gånger per år. Året-om-blomningen gör att man kan skörda kokosnötter året runt. Varje kokosträd ger i snitt 60 kokosnötter per år och runt 10 000 kokosnötter under sin livstid.

Kallpressad kokosolja för viktnedgång och ökad hälsa

Kallpressad kokosolja är ett mättat fett, som till skillnad från andra mättade långkedjade fetter, har medellånga fettsyror. Detta gör att kokosolja har mindre kalorier per 100 gram.

Kokosoljan tas upp via tarmen och går via portådern till levern, vilket ökar dess upptag med 250 gånger, jämfört med andra fetter. Kokosoljan lagras inte in som kroppsfett utan används som energi i kroppens celler och påskyndar således vår ämnesomsättning. Den fungerar dessutom på samma vis som kroppens egen ”överlevnadsenergi”, ketoner i hjärnan då den medellånga fettsyran, kapsylsyra, kan brytas ner och användas som energi till hjärnan. Med anledning av detta, ser man goda resultat vid behandling med kokosolja vid sjukdomar som alzheimers och parkinsons, samt vid behandling för sockerberoende. Kokosoljan är således perfekt som energi till hjärnan, särskilt vid intag av sockerfattig kost och/eller vid viktminskning.

Kallpressad kokosolja stödjer sköldkörteln och minskar det “dåliga” kolesterolet LDL, bland annat genom omvandling av LDL till DHEA. DHEA förebygger hjärtsjukdomar, diabetes, senilitet och andra åldersrelaterade sjukdomar. Kokos kan alltså verka föryngrande och bidra med minskad risk för ett stort antal sjukdomar.

Stekning i kokosolja och höga temperaturer 

Kallpressad kokosolja tål värme bättre än andra fetter vilket gör det till det bästa alternativet vid stekning. Oljan oxiderar först vid 198 grader, är helt fri från transfetter och kan inte bilda transfetter vid upphettning. Vid stekning med kokosoljan slipper du dessutom det stekos som annars uppstår vid tillagning/stekning.

Till skillnad mot andra fetter kan kallpressad kokosolja inte härskna. Att ersätta andra fetter med en riktigt fin, kallpressad kokosolja är som att göra ett hälsosamt oljebyte i kroppen. Kokosolja är således en ypperlig fettkälla vid detox eller viktkontroll. 

Kallpressad kokosolja fungerar även som en antioxidant då den besitter förmåga att avbryta och förhindra oxidationsprocesser i kroppens celler. Oljan förbättrar upptaget av essentiella fettsyror (som omega-3) och ger ett mycket bra skydd mot oxidation.

Bygg ditt immunförsvar med kokosolja

Kallpressad kokosolja är rik på laurinsyra, en fettsyra som återfinns i bröstmjölk. Laurinsyra omvandlas till monolaurinsyra som ger ett starkt och bra skydd mot virus, bakterier och svamp. Kallpressad kokosolja innehåller även kaprylsyra som gynnar tillväxt av goda tarmbakterier, motverkar svamp och dödar parasiter i magtarmkanalen. En fin kokosolja motverkar candidaöverväxt, dålig tarmflora och bakterietillväxt. 
 
4enkla kokostips

1. Ta en tesked kokosolja när du känner dig trött i kroppen och hjärnan. Eftersom kokosolja fungerar som energi till hjärnan på samma sätt som ketoner och kolhydrate, blir du pigg snabbt.

2. Använd kokosolja som hårinpackning eller som återfuktande och skyddande ingrediens i balsam, schampo eller hudcreme. 

3. Kallpressad kokosolja är bra mot torr hy, torra läppar och trötta ögon. Den är effektiv mot psoriasis och eksem. Oljan gör huden mjukare, förhindrar rynkbildning och motverkar åldersfläckar.

4. Kokosoljan fungerar också perfekt som massageolja, då den håller bindväven stark och mjuk. Den reparerar skadad hud och verkar läkande då den sugs upp av bindvävens cellstruktur.

Enkel kokosguide 

Hitta bästa kokosoljan!
Försäkra dig om att din kokosolja kommer från unga, färska, ekologiska kokosnötter och att den är ekologisk, kallpressad, oraffinerad, oblekt, icke-parfymerad och att den inte är deodiserad.

Vad är virgin kokosolja?
Det finns ingen branschstandard som fastslår vad som kännetecknar en olja som säljs som virgin kokosolja. Det finns flera märken av virgin kokosolja som är upphettade och deodiserade. I praktiken betyder alltså ”virgin” ingenting utifrån ett kvalitetsperspektiv.

Vad är skillnaden på kokosolja och kokosfett?
Kokosolja och kokosfett är samma sak. I de länder där kokosolja tillverkas är det så pass varmt att oljan är flytande och med anledning av det, så säljs den på flaska. I Sverige däremot, är det så kallt att oljan istället tar fast form och säljs på burk.

Kokosvatten
Vattnet i kokosnöten innehåller vitaminer och mineraler, och är speciellt rikt på kalium. Det är också rikt på antioxidanter och elektrolyter. Förekomsten av naturliga elektrolyter gör kokosvatten till en perfekt och naturlig sportdryck.

Kokosmjölk
Kokosmjölk får man genom att skrapa ut fruktköttet och pressa det genom en ostduk. Efter pressning blötläggs fruktköttet i varmt vatten och pressas ytterligare en gång.

Kokosvinäger
Kokosvinäger finns i två varianter. Den enklare varianten består av kokosvatten som fermenteras med hjälp av äppelcidervinäger eller muskavadosocker. Den “riktiga” vinägern får man genom att snitta upp kokosblommans knopp (som skulle blivit en kokosnöt) och tömma den på sav.

Kokosnektar
Kokosnektar är sav från kokosblommans knopp (se ovan) som värmts upp på låg värme för att vattnet skall avlägsnas. Kokossaven innehåller cirka 1,5 procent fruktos medan kokosnektarn hamnar kring 10 procent.  GI-värdet ligger på cirka 35 procent, vilket gör det till ett mycket eftertraktat sötningsmedel.

Kokossocker
Kokossocker kommer också från kokosnötens sav, men får puttra på låg värme under längre tid än kokosens nektar. Vid kokningen bildas kristaller som sedan kan användas som sötning i mat och bakverk. Kokossockret är sött och helt utan smak av vinägerns syra. Den har en antydan av kola- eller fudgesmak och passar perfekt i de flesta fall av sötning.

Kokosflingor och kokoschips
Kokosflingor är fruktkött från kokosnöten, som rivits och torkats. Flingorna är fantastiskt goda och passar perfekt i både matlagning och kakor. Fettprocenten ligger kring 64 procent och de innehåller stor mängd av vitaminer och mineraler. Kokoschips är som vanliga flingor fast aningen större. De finns även som rostade. Testa Holistics rostade kokoschips som fredags- eller lördagssnacks eller som ett bra mellanmål.

Kokosmjöl
Kokosmjöl är torkat och malet fruktkött som kommer från kokosnöten. Mjölet är helt fritt från gluten, med cirka 13 procent fett och 38 procent protein. 100 gram kokosmjöl ger dig dessutom 58 gram fibrer. Den stora mängden fibrer gör att kokosmjöl suger åt sig upp till 4 gånger mer vätska än vetemjöl. Det kan alltså vara mindre lätt att byta ut mjölet rakt av, men du kan ersätta 10–30 procent av vetemjölet med kokosmjöl. Kombinera gärna med att byta ut vetemjöl mot både kokosmjöl och bovete- mandel- eller kikärtsmjöl.

www.kostkoll.se