Binjureutmattning, utmattningssyndrom och binjurestöd

Vi får många frågor om binjureutmattning, sköldkörtelproblematik och hur man bäst kan stödja upp kroppen efter en utmattning.

Binjurarna har lätt till utmattning då de producerar det kortisol som vi människor behöver vid långvarig stress. När vi stressar under lång tid, så duschar vi binjurarna med stress, och pressar dem att producera mer och mer kortisol. Resultatet blir till slut, att de inte orkar producerar kortisol alls, vilket gör att vi inte längre klarar av stress. Då kortisol även har som funktion att ta hand om tarmens muskler/rörelser, att hålla nere och ”släcka” inflammatoriska tillstånd, att väcka oss på morgonen (då sömnhormonet melatonin ligger lågt) och se till att hålla oss igång tills det är dags att sova (då melatonin har ökat och ligger högt).

Utbrända binjurar bidrar således till att vi har svårt att komma upp på morgonen, att vi upplever oss som extremt morgontrötta, att vi lätt får inflammationer som kroppen inte själv klarar av (då vi ofta får kortion som läkemedel, dvs ett förstadie till kortisol) och att vi kan få problem med mage/tarm. Kortisol är dessutom vårt skydd mot kärlen, och det ökar automatiskt tillsammans med insulin vid intag av socker och sockerrika produkter. Östrogen som skyddar våra kärl, minskar vid stress p.g.a. binjurarnas försämrade förmåga att producera könshormoner, samt p.g.a. brist på byggmaterial till östrogen. Kombinationen bidrar till ökade risker för kärlsjukdom.

Tyvärr, så tar återhämtning från utbrända binjurar väldigt lång tid, men tiden kan elimineras markant om man stöttar upp binjurerna med binjurestöd av någon form.

Vi arbetar mycket med människor med utbrändhet, och det som främst behövs är vila och att kroppen får sova så mycket som kroppen vill. Det är också viktigt att eliminera stress, både i fysisk, mental och själslig form. Tänk också på att träna på lång intensitet och att undvika träning som ger ökad puls, då den formen av träning gör att binjurarna pressar sig och producerar mer kortisol. I vanliga fall är den ökade kortisolfrisättningen det som gör oss pigga och alerta efter ett träningspass, men vid utbrändhet, är det viktigare att vila.

Det är också viktigt att äta så lite socker som möjligt, eftersom socker ökar kortisolet. Både socker och träning kan kännas som energihöjare för stunden, men de gör att binjurerna blir ännu mer utmattade. Och återhämtningen kan ta mellan 6 månader och 2-3 år. Det är viktigt att inte stressa på, utan låta kroppen få återhämta sig i lugn och ro. Annars är man snart tillbaka i nolläge.

Vad gäller binjurestöd, så brukar vi jobba med två olika binjurestöttningar. Antingen ashwaganda, astagalus, shizandra och ryskrot i kombination, eller med binjurestld från nöt, dvs binjurextrakt från ko. Både dessa stödjer upp, men örter tar längre tid om man jämför med binureextraktet. De flesta börjar känna igen sig själva bara några veckor efter att de påbörjat kur med extraktet.

För mer information eller privat konsultation, maila: zarah@kostkoll.se

Läs mer om kost och hälsa:

www.rawfood-kost.se
www.vegetarisk.info
www.kostkoll.se
www.kosttipset.se
www.vitaminochmineral.se
www.kosttillskott-guiden.net
www.naturmedicin-guiden.se
www.kolhydrater.org
www.gravidkost.se
www.piggabarn.se
www.friskabarn.se
www.receptkoll.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.skoldkorteln.info
www.allergi.biz
www.astma-guiden.se
www.kemikalier.eu