En analys av tvärsnittsdata från NHANES 2001-2006, baserad på ungdomar i åldrarna 12-19 år, visar att halter av karotenoider och vitamin C kan vara förenade med ökade risker för metabolt syndrom. Forskarna undersökt retinol, retinyl-estrar, karotenoider [en-karoten, p-karoten (cis + träns), b-kryptoxantin, lutein och zeaxantin, och den totala mägden lykopen (det röda färgämne som finns i tex tomater) samt vitamin E och vitamin C i förhållande till tex metabolt syndrom (METS) 9, HOMA-IR, C-reaktivt protein (CRP) och hyperurikemi.
Resultatet visade att riskerna för metabolt syndrom var markant lägre hos de ungdomar som hade god antioxidantstatus, och främst hos de som hade goda nivåer av karotenoider och C-vitamin.
Reference: Serum Antioxidant Concentrations and Metabolic Syndrome Are Associated among U.S. Adolescents in Recent National Surveys,” Beydoun MA, Canas JA, et al, J Nutr, 2012 Jul 18. (Address: May A. Beydoun, National Institute on Aging, National Institute on Aging, National Institutes of Health, and Intramural Research Program, Baltimore, MD, USA. E-mail: baydounm@mail.nih.gov ).
Läs mer om kost och hälsa:
www.rawfood-kost.se
www.vegetarisk.info
www.kostkoll.se
www.kosttipset.se
www.vitaminochmineral.se
www.kosttillskott-guiden.net
www.naturmedicin-guiden.se
www.kolhydrater.org
www.gravidkost.se
www.piggabarn.se
www.friskabarn.se
www.receptkoll.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.skoldkorteln.info
www.allergi.biz
www.astma-guiden.se
www.kemikalier.eu